- hirdetés -

A Békéscsabai Szakképzési Centrum (BSZC) rendezett sajtótájékoztatót csütörtök délelőtt. Itt jelentették be a Kemény Gábor Technikumban induló honvéd kadét képzést.

A rendezvény apropóját az adta, hogy a Kemény Gábor Technikum a 2022-23-as tanévben csatlakozik a honvéd kadét programhoz. A BSZC főigazgatója, Mucsi Balázs Sándor mellett az előadói asztalnál foglalt helyet Lipták József alezredes, a 101. Fekete Imre Területvédelmi Zászlóalj parancsnoka és Malatyinszki Péter, a Kemény Gábor Technikum igazgatója.

Mint Mucsi Balázs főigazgató elmondta, nem új keletű az együttműködés a honvédség és a BSZC között.

– A honvédséggel régi, folyamatos és jó a kapcsolat. Elég ha csak a haditornákra gondolunk, melyeken a résztvevők nagyobbik részét a megyei középiskolák közül a BSZC adja, vagy a különböző megemlékezésekre, eseményekre, koszorúzásokra, melyeken a honvédséggel vállvetve veszünk részt. A hazafias nevelés a szakképzési centrum nevelési struktúrájának szerves része. Ezt most egy magasabb szintre emeljük. Szeretnénk a most induló programmal egy olyan pluszt nyújtani a diákjaink számára, mely eddig nem volt elérhető. Úgy érzem, a program hasznos lesz az iskola, a honvédség, a diákok és végső soron az egész nemzet számára – mutatott rá a főigazgató.

Lipták József alezredes elmondta, hogy a honvéd kadét program – ezen a néven – 2017-től fut.

– A program fő célja a hazafias nevelés megvalósítása. Ez nem magyarkodás, nem militarizmus és nem irredentizmus. Nem titok, hogy a Magyar Honvédség részéről ez egyfajta előkészítő, pályára irányító tevékenység, de ha az ezen értékekkel azonosuló fiatalok a közszolgálatot, a tűzoltóságot választják, ez a fajta nevelés a javukra fog válni. A együttműködésünk értelmében a 101. területvédelmi zászlóalj támogatni fogja a Kemény Gábor Technikumot. A tanórák támogatásán túl szabadidős tevékenységek, kirándulások, vagy akár a honvédelmi táborok szervezésével. A honvéd kadét programnak azok a fiatalok is hasznát fogják látni, akik a katonaságra, mint életpályára gondolnak – foglalta össze röviden az alezredes.

A következő tanévtől induló programban részt vevő diákok alacsony óraszámban fogják tanulni honvédelmi alapismeretek tantárgyat. Ők lesznek, akik a honvédelmi versenyeken öregbítik iskolájuk hírnevét, táboroznak. Manapság egyre növekszik a népszerűsége a katonai pályának és ezek a diákok előnyben indulhatnak e felé.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.