- hirdetés -

A Szegényeket Támogató Alapítvánnyal kötött együttműködési szerződést a Docler Holdinghoz Tartozó Kodolányi János Egyetem december 6-án. A két fennállásának 30. évfordulóját ünneplő intézmény, a Kodolányi és a SZETA 1992 óta kiemelt partnerként dolgozik együtt, mely kooperációt idén stratégiai szintre emelték.

– Az egyetem számára – mely kooperatív modell szerint dolgozik 2014 óta – minden olyan partner, mint például a SZETA kiemelten fontos. Ezeket a régi együttműködéseket igyekszünk kulturális és oktatási tekintetben, stratégiai partnerséggé átformálni. Előnyös helyzetben vagyunk, mert kiváló partnerek közül válogathatunk. A jövőben a tananyagfejlesztésben és a szakemberképzésben is közösen gondolkodunk –  fogalmazott a felsőoktatási intézmény hosszútávú terveivel kapcsolatban Dr. Szabó Péter rektor.

– A szociálismunka-oktatás keretében várjuk a duális képzésben résztvevő hallgatókat, és szeretnénk átadni azt a gyakorlati tudást, amit az alapítványnál megszerezhetnek. A tevékenységünk igen sokrétű, hiszen az adományosztástól kezdve a munkaerőpiaci programokig bezárólag rendkívül széles az alapítvány tevékenysége. Úgy gondoljuk, hogy ezt a fajta munkát nem csak az iskolapadban, hanem a gyakorlati terepen egyaránt meg lehet tanulni, hogy minél inkább felkészültebb munkavállalókat lehessen kiengedni a munkaerőpiacra – emelte ki az együttműködéssel kapcsolatban Dr. Zugor Zsuzsanna, a SZETA kurátora.

A Kodolányi János Egyetem kooperatív képzéséről

A Kodolányi János Egyetem Szociális munka BA képzése a hazai felsőoktatás egyik leginnovatívabb, gyakorlatorientált képzései közé tartozik. A szakon családbarát, szakmaközpontú, gyakorlatorientált oktatás folyik, így a hallgatók a szakmai gyakorlatot, továbbá a szakmai tárgyak egy részét a munkahelyükön, illetve különböző szakmai gyakorlóhelyeken teljesíthetik. A képzés szakmai programja az első évtől kezdve kötelező gyakorlatokhoz kapcsolódik, a diákok részt vesznek civil szervezetek, iskolai szociális szolgáltatások, alapszolgáltatások és szakszolgáltatások tevékenységében.

Ebben kiemelt szerepet játszanak a Humánfejlesztési Tanulmányok Tanszék olyan partnerei, mint az ECHO Nonprofit Network és a SZETA. Az együttműködést mi sem bizonyítja jobban, mint hogy 2016-tól az ECHO külső tanszékként működve vesz részt a Kodolányi oktatási programjában, a szakmai kompetenciák megszerzésében. Dr. Zugor Zsuzsanna ezen tanszék tagjaként és a SZETA kurátoraként tevékenykedve alapozta meg a KJE és a SZETA stratégiai együttműködésének most aláírt intézményesített formáját.

A SZETA meghatározó szerepet játszik a KJE Szociális munka BA képzésén a duális és kooperatív képzési forma megvalósításában. A kooperatív képzési modell egy új oktatási struktúra kiemelkedő eleme, amely bizonyos mértékben, szaktól és képzési szinttől függetlenül minden hallgatót érint.

A KJE-n a tanév a hagyományos képzésekhez hasonlóan szorgalmi időszakból és vizsgaidőszakból áll. Viszont, ami különlegesség, hogy a 13 hetes szorgalmi időszak, 10 hetes intenzív elméleti és 3 hetes tematikus gyakorlati szakaszokra tagolódik. A hallgatók nem csak hagyományos órákon vesznek részt a tematikus hetek keretében. Évente 3 alkalommal nem órarend szerint és nem is feltétlenül az iskolában történik az oktatás.

A kooperatív héten az oktatók és céges partnerek irányításával munkahelyekhez, a diplomaszerzés utáni élethez kapcsolódó információkat és tapasztalatokat szerezhetnek a tanulók. A nemzetközi héten részt vesznek külföldi hallgatókkal, oktatókkal közös programokon és idegen nyelvű előadásokon, gyakorlatokon a projekthét keretében pedig tantárgyaikhoz kapcsolódó feladatokat oldanak meg kiscsoportos formában, oktatók irányításával, akár az iskola falain kívül is.

Ezáltal a diploma megszerzésekor alapos elméleti és gyakorlati tudással rendelkezek majd, aminek köszönhetően az elhelyezkedés is gördülékenyebb lesz számukra.

A kooperatív képzési modell keretin belül:

– A diákok lehetőséget kapnak partnereinknél, számukra releváns területen tölteni gyakorlati időt.

– A tudás házhoz jön: a szerződött szervezetek, vállalatok képviselői bizonyos időközönként ellátogatnak a Kodolányi oktatási központjaiba, hogy előadásokat, szemináriumokat tartsanak.

– A tudás mindenkié: a KJE lehetőséget biztosít emellett, hogy a vállalatok dolgozói náluk fejlesszék tudásukat vagy új ismeretekben merülhessenek el.

A SZETA-ról

Idén – a Kodolányihoz hasonlóan – fennállásának 30. évfordulóját ünneplő SZETA óriási tapasztalattal rendelkezik a szociális munka, az egészségügy és a mentálhigiénés szolgáltatások területén. Hosszú ideje dolgoznak a civil szférában, elsősorban azon, hogy a hozzájuk fordulók problémáira szakértő segítséget nyújthassanak.

A rendszerváltás után kimondhatóvá vált, hogy Magyarországon is van szegénység és a rászorulóknak segítségre, támogatásra van szüksége. Ez a tény hívta életre azt a kezdeményezést, melynek során megalakult Budapesten a Szegényeket Támogató Alapítvány. A mozgalomhoz 1989-ben csatlakozott Cseh István, aki létrehozta a SZETA székesfehérvári önálló csoportját.

Az első adományokat bálok, ruhavásárok szervezésével teremtették elő a szervezők, emellett ingyenes munkaügyi és jogi tanácsadással is segítették a rászorulókat. A szervezet tevékenységébe bekapcsolódtak helyi vállalkozók is, akik többek között táborozó gyerekeknek biztosították az étkezést. A SZETA működése olyan hatékony volt, hogy az önkormányzat is csatlakozott a támogatókhoz, és elkezdett kiépülni az önkéntes hálózat is.

Napjainkban több mint 420 regisztrált család tartozik a SZETA támogatottjai közé, így megközelítőleg 2000 embert tudnak segíteni a mindennapokban.

Éves szinten 100 000 kg tartós élelmiszer kerül a családokhoz, emellett rendszeresen tartanak ruhaosztást – lakossági felajánlásból pedig bútorokat és egyéb háztartási cikkeket juttatnak el a regisztrált családokhoz.

A SZETA ma már meghatározó szereplője a Székesfehérvár város közösségi életének, szociális szolgáltatásaival aktívan segíti jelenleg a rászoruló családokat. Céljuk a hátrányos helyzetű emberek kiszolgáltatottságának csökkentése, a közösségi szolgáltatások bővítése Fehérváron és környékén.

https://www.kodolanyi.hu/aktualis/hirek/1653

www.kodolanyi.hu

www.szeta.eu

https://www.facebook.com/kodolanyi/

https://www.instagram.com/kodolanyiegyetem/

#Együttvalóraváltjuk
#Diplomakarnyújtásnyira
#Felvételi2022

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.