- hirdetés -

December 2-án EU-napot tartott a 4 for Europe verseny idei országos döntős csapata a Táncsics Mihály Gimnáziumban. A 9.B osztályba járó Hajdú Laura, Koszó Inez, Lustyik Jázmin és Madarász Milán alkotta csapat, a Milán and the girls december 9-én mutathatja meg tudását az országos döntőben, ám előtte még a tematikus nap megszervezése várt rájuk.

Mi történt az EU-napon?

– Miután megtudtuk, hogy bejutottunk a döntőbe, elkezdtük megvalósítani a tervünket. Az osztályoktól előzetesen kértük, hogy az általuk húzott Európai Uniós tagállamról készítsenek tablót, amit mi pontozni fogunk. Ez a rész gördülékenyen ment és minden osztály, 5-11. évfolyamig leadta a tablóját. Ezeket mi szerdán délután kiállítottuk az aulában. 

Csütörtökön kezdődött a tényleges megvalósítása a napnak. 10 órakor egy megnyitóval indítottuk a programokat. A megnyitón beszédet mondott Árusné Erős Krisztina igazgatóhelyettes és csapattársunk, Hajdú Laura. Ezt követően levetítettük diáktársainknak az általunk még az első fordulóra készített kisfilmet az Európai Unió Zöld megállapodásáról. A megnyitó után kezdetét vette a kvíz kitöltése – nyilatkozták a szervező diákok.

Délben egy élőképet készítettek el az udvaron. Nagy örömmel töltötte el őket, hogy ennyi embert meg tudtak mozgatni, akik kékben és sárgában érkeztek. Ezt követte a kvíz és a tabló eredményhirdetése, majd párhuzamosan csocsó és Minifoci EB zajlott. A diákokat nagyon megmozgatta ez a program, hiszen sok csapat jelentkezett és készült lelkesen a megmérettetésre. Végül az eredményeket hirdették ki.

Ezeken az eseményeken kívül voltak egész napos programjaik is, mint például a zenehallgatás szünetekben az iskolarádión keresztül, Jázmin Mini TörténÉSZ-klub keretében tartott előadása az Európai Unió kialakulásáról, szerződéseiről, intézményeiről és működéséről, valamint Milán Mini Világjárók klubja keretében tartott előadása az európai országok természeti és kulturális értékeiről a földrajz és történelem órákon.

Mennyi időbe telik egy ilyen nap megszervezése?

– Szerencsére a tervezetet már a regionális döntőre el kellett készítenünk. Így itt már csak a megvalósításon volt a hangsúly. Sok-sok aggodalommal teli nap van a hátunk mögött, de nyugodt szívvel elmondhatjuk, hogy a visszajelzések alapján jól sikerült a programsorozatunk. A nap végére igaz elfáradtunk, de nem cserélnénk el ezt az élményt senkivel – árulták el.

Nagyon nagy szerencsénk van, mert az osztályok is segítettek minket munkájukkal, ahogy a tanárok, az iskolavezetés, a technikai személyzet, a rendszergazda és felkészítő tanárunk Seres Erzsébet tanárnő is. Nagyon hálásak vagyunk a segítségükért. Szeretnénk még köszönetet mondani Dávid Zoltán polgármester úrnak, aki könyvekkel támogatott minket –árulták el.

Hozzátették, erre a négy napra örökké emlékezni fognak, a későbbiekben is örömmel tekintenek majd vissza arra, mit is csináltak 9. osztályos korukban.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.