- hirdetés -

A járványhelyzet ellenére ugyan csak májusban kezdődhettek meg idén a különböző korosztályok versenyei, az Orosházi Birkózó Egyesület sportolói mögött mégis mozgalmas év áll. 17 versenyről összesen 39 érmet hoztak el, emellett versenyt és edzőtábort is rendeztek az elmúlt hónapok során. Most felidézték 2021-es évük legfontosabb pillanatait.

Sok más mellett a birkózásra, azon belül főként a versenyidőszakra is kihatott 2021-ben a koronavírus-járvány és az ezzel kapcsolatos korlátozások. Májusban kezdődött meg a sportág különböző korosztályai számára a megmérettetések időszaka. Az Orosházi Birkózó Egyesület a Magyar Birkózó Szövetség által rendezett és meghívásos erőpróbákon is igyekezett részt venni, melyeken összesen 39 érmet (8 aranyérem, 15 ezüstérem és 16 bronzérem) szereztek.

A versenyidőszak csak májusban kezdődött, de így is mozgalmas lett a 2021-es év (Fotó: Horváth Bence)

– Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy az idei évben az országos ranglista 26. helyén végeztünk, hiszen 100-nál is több egyesület van az országban. Az elmúlt idényeinkhez hasonlóan az utánpótlás nevelésre helyezzük a legfőbb hangsúlyt, a legtöbben a diák korcsoportban vannak nálunk, de minden korosztályban vettünk részt versenyeken. Én összességében meg vagyok elégedve az idei évvel.

A covid persze jelentősen szabályozta a szezont, de igyekeztünk minden előírást, korlátozást betartani az edzéseink során is. A lányok közül kiemelném Posuch Petrát és Kozma Emmát, akik diák és serdülő korosztályban is szép eredményeket hoztak, csakúgy mint a fiúk között Bódi Csaba. A kadet versenyzőink közül Debreczeni Tamás és Molnár Tibor birkózását tudnám kiemelni, akik II. és III. helyezést értek el a magyar bajnokságon – ismertette a részleteket Hangya János, az egyesület vezetőedzője.

Összesen 39 érmet szereztek a sportolók (Fotó: Horváth Bence)

A birkózók közül Debreczeni Tamás elmondta, a 2021-es év eleje ugyan nem sikerült olyan jól számára, de az őszi szezonban a kötöttfogású és a szabadfogású magyar bajnokságon is felállhatott a dobogóra.
– A két korábbi válogatóversenyt sajnos nem így terveztem, de a Dorogon és Kaposváron elért magyar bajnoki ezüstérmek kárpótoltak. Ezek közül a kötöttfogásúra tekintek vissza kicsit büszkébben, hiszen alapvetően nem az a saját fogásnemem – árulta el a fiatal birkózó.

Ebben az évben két edzőtáborban is részt vettek különböző helyszíneken (Törökszentmiklós és Szentes), ezek regionális és országos szintűek voltak. Nemzetközi edzőtáborban szintén jártak, amit Lengyelországban és Szarvason rendeztek. Idén országos versenyt is szerveztek nem olyan rég, ami szintén büszkeséggel tölti el az egyesületet.
– 2021-ben is kaptunk támogatást a várostól és a Magyar Birkózó Szövetségtől, melyet igyekeztünk a gyerekekre fordítani versenyeztetés, utaztatás, nevezések, étkezések, szállások, táborok és terembérlés, sportorvosi vizsgálatok formájában – mesélték.

A részvétel mellett rendeztek is: versenyt és edzőtábort egyaránt (Fotó: Horváth Bence)

A tréningek a versenyidőszak végével, decemberben is folytatódtak. Jelenleg két csoportban edzenek a gyerekek, hétfőtől péntekig három edző, Hangya János, Kránitz Adrián és Kiss István vezetésével.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.