- hirdetés -

Az Egységes Szociális Központ (ESZK) egyik feladata a házi segítségnyújtás, amely térítésmentes a jogosultak részére. A szolgáltatást igénybe vevők száma évről évre nő, jelenleg 124 személyről gondoskodik ilyen formában az intézmény.

A házi segítségnyújtás alapvető célja, hogy az Orosházán élő rászorulók fizikai, mentális, szociális szükségletét lakóhelyükön, saját otthonukban, életkoruknak, élethelyzetüknek, és egészségi állapotuknak megfelelően, a meglévő képességeiknek fenntartásával, felhasználásával, fejlesztésével segítse.

– A legfontosabb, hogy a rászorulók minél tovább saját otthonaikban maradhassanak, elkerülve a szakosított ellátás igénybevételét – hangsúlyozza Bogárné Kiss Ildikó az ESZK igazgatója.

A szolgáltatást igénybe vevők száma így is évről évre nő, november 30-ai adatok alapján 124 főt látnak el az ESZK-ban, a rendszert jelenleg 16 szakképzett gondozó segítségével működtetik. A karantén időszakban különösen megemelkedett a szolgáltatás iránti igény, ekkor önkénteseket is bevontak a rendszerbe.

– A házi segítségnyújtásban dolgozó szakemberek végzettségét jogszabályok írják elő, ettől eltérni nem lehet, elsősorban az ellátottak biztonságos ellátása érdekében. A gondozók a veszélyhelyzetek idején – saját gondozottjaikon kívül – ellátták vásárlás, gyógyszerkiváltás formájában azokat a koronavírusban megbetegedett orosházi állampolgárokat is, akik a karantén alatt nem számíthattak családtagjaikra. A szolgáltatás iránt valóban megnőtt az igény az utóbbi időben, de a gondozók munkájának átszervezésével a hozzánk forduló személyek ellátását zavartalanul biztosítani tudjuk. Önkéntesek bevonására elsősorban a karanténban lévő személyek alapvető ellátása során volt szükség – mutat rá Bogárné Kiss Ildikó.

Bogárné Kiss Ildikó (Fotó: Horváth Bence)

Kiderült, főként idősebbek veszik igénybe a házi segítségnyújtást, de egyre több a megromlott egészségi állapotú ellátottak száma is. A szakemberek feladatai között az alapvető mindennapi házi teendőktől kezdve – mint vasalás, mosogatás, bevásárlás, takarítás – beletartozik egészen a személyi gondozással kapcsolatos teendők is. Ilyen például a fürdetés, öltöztetés, ágyazás, személyi higiénia biztosítása, gyógyszeradagolás, vérnyomás- és vércukormérés, illetve hely- és helyzetváltoztatás segítése lakáson belül és kívül.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.