- hirdetés -

Az orosházi úszóedző jelenleg Vácott tanítja a jövő reménységeit. Szeretettel gondol nevelőegyesületére és Gyopárosfürdőre. Szarka Imrét gyermekkori élményeiről, tanulmányairól és jövőbeli terveiről kérdeztük.

Minden a barcelonai olimpiával kezdődött

– A szüleim figyelemmel kísérték az 1992-es barcelonai olimpia eseményeit. Darnyi Tamás akkor nyert 400 méter vegyesen 4:14-es idővel májusban, a születésem előtt pár nappal. Megfogadták, hogy a születendő fiukból egyszer úszó lesz! A medence közelébe 1997 körül érkezhettem meg Orosházán. Selmeczi Edit tanított meg úszni, később Schmidt Jenő bá versenyzői csapatába kerültem és nála pallérozódtam. A gimnáziumi évek vízválasztóak voltak. Nem voltam a munka hőse és sajnos „kiöregedtem”. Én lettem a legidősebb a csapatban. Mintegy 8 évig versenyeztem az Orosháza Úszó Egyesület (OÚE) színeiben és minden percét nagyon imádtam – emlékezett vissza.

Szarka Imre (fehér pólóban) elhivatott szakmája iránt (fotó: Szarka Imre saját gyűjteményéből)

Az úszástól csak rövid időre szakadt el, ugyanis egy szerelem megváltoztatott mindent. Megismert egy Luxemburgban élő orosházi lányt.

– A 2016-os londoni olimpia előtt találkoztunk a karácsonyi ünnepekkor. Telt múlt az idő és azt vettem észre, hogy nyár van, ülök a repülőgépen és úton vagyok hozzá. Ott fogalmazódott meg bennem, hogy ha oda költöznék, akkor mivel is foglalkoznék igazán? Hát az úszással!

Először a Fitness Akadémián az OKJ-s úszóoktatóit végeztem el, majd prof. dr Sós Csaba ajánlására jelentkeztem a Testnevelési Egyetemre, ahol 2020 júliusában szakedzőként diplomáztam le.

A gyakorlatomat Orosházán és a TFSE-nél végeztem. Szájer Péter, a TFSE akkori edzője rengeteg gyakorlati dolgot tanított nekem tanmedencében és mélyvízben. Illetve a BVSC-Zugló oktatói és edzői stábjának is sokat köszönhetek. Ott tanultam meg igazán az úszás oktatását. Végigjártam a ranglétrát a korosztályok terén. Óvodásoktól kezdve egészen felsősökkel is foglalkoztam, továbbá tapasztalatot szereztem testi és szellemi sérültek oktatásában.

Szeretek több lábon állni, de ez a főállásom, az életem, az úszás köré építettem mindent.

Heti 8-10 edzést tartok, napközben és hétvégén edzésterveket írok, versenyeztetek, továbbképzésre járok. A szerelmi kapcsolat akkor végül nem teljesedett ki, ellenben megtaláltam a hivatásomat, avagy egy másik szerelmemet – foglalta össze.

A jövő reménységeit tanítja legjobb tudása szerint (fotó: Szarka Imre saját gyűjteményéből)

Az úszósport sikere az utánpótlásképzésen múlik

Szarka Imre elmondta, két éve dolgozik a Váci Vízmű SE kötelékében, a covid végett egy éve végezhet érdemi munkát, szerény, de tisztességes körülmények között.

– Büszke vagyok a csapatomra. Büszke vagyok arra, hogy vannak korosztályos TOP 8-as, TOP 3-as versenyzőim, korosztályos magyar bajnokom. Egy 10 fős csoporttal dolgozok Vácott, 13-14 évesek, de vannak idősebbek is. Négy versenyzőm tagja a Jövő Bajnokai programnak. Nem titkolt célom, szeretnék edzőként az úszósportban maradandót alkotni.

Van egy szerb mondás: „Nem tudás tudni, tudás továbbadni”. Ehhez tartom magam.

Az internet és mobiltelefonok világában nagyon elkényelmesedett mindenki. A fiatalokat nem megszólítani, hanem a sport mellett hosszú távon elkötelezni a nehezebb. Legyen az akár hobbi-, vagy élsport. Tanítványaimat a sport szeretetére és tiszteletére nevelem. Felhívom a figyelmüket, mindig tűzzenek ki célokat maguk elé, hiszen az életben is így lehetnek sikeresek – osztotta meg velünk.

A Váci Vízmű SE versenyzőinek egy csoportja Szarka Imre edzővel (fotó: Szarka Imre saját gyűjteményéből)

A fiatalokat a példaképek motiválják. Egy eredményes világverseny mindig nagy lökést ad az úszósport utánpótlásképzésének. Megtudtuk, a Magyar Úszó Szövetség Úszó Nemzet Programján belül profi oktatók tanítják meg díjmentesen az óvodás és általános iskolás gyerekeket úszni. Az újonnan induló közelebbi helyszínek között van Kecskemét és Szarvas. Szarka Imre szerint az orosháziak is megérdemelnék, hogy tagjai lehessenek ennek a programnak.

Dapsy Hanna (2006) és Varsányi Réka (2008) versenyzőkkel a Fina Úszó Világkupán; Budapest, Duna Aréna, 2021 (fotó: Szarka Imre saját gyűjteményéből)

Figyelemmel kíséri az orosházi eredményeket

– Követem az orosházi úszósport híreit. Vannak tehetségek, például Bogár Viki kifejezetten ügyes. A versenyeken mindig megkeresem egykori edzőimet és oda megyek köszönni, beszélgetni. Emberfeletti az elvégzett szakmai munkájuk. Viszont nagyon szomorú vagyok, hogy nincs egy fedett, legalább 25 méteres uszoda tanmedencével a belvárosban. Sajnálatos, hogy az otthoniaknak el kell utazniuk télvíz idején Tótkomlósra vagy Nagyszénásra edzeni. Továbbá nincs kultúrája a vizes sportoknak Orosházán. Pedig nem kellene messzire menni, Vásárhelyre jár le edzőtáborozni az elit, mert olyan jók ott a körülmények. Elgondolkodtató!

Szeretném egyszer lehozni a váci csapatomat és megmutatni nekik Gyopárosfürdőt. Csodálatos hely, ott mindig feltöltődök. Ha otthon vagyok, rendre kimegyek a tóhoz sétálni – mondta el.

Szarka Imre edző zárásként jövőbeli tervei között megemlítette, a nyáron szeretne egy edzőtábort szervezni Orosházára, vagy részt venni tanítványaival a Nagy Sándor Emlékversenyen.

Szarka Imre első sor közepén zöld úszószemüveggel a kézben (Orosháza, 1999; fotó: Szarka Imre saját gyűjteményéből)
Szarka Imre kék pólóban a hátsó sor közepén (BVSC-Zugló, 2019; fotó: Szarka Imre saját gyűjteményéből)

A kiemelt fotón Szarka Imre edző többek között Darnyi Tamás és Risztov Éva olimpiai bajnok úszók, Wladár Sándor, a Magyar Úszó Szövetség elnöke, illetve Tószegi Andor egyesületi elnök körében (fotó: Szarka Imre saját gyűjteményéből)

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.