- hirdetés -

Az év szaloncukrai közé választották az összesen 152 nevező és több mint 5000 szem szaloncukor közül, az orosházi székhelyű Hóvirág Fagylaltbár vörösboros, aszalt szilvás édességét, amely egyúttal a marcipán kategóriában a legjobbnak bizonyult.

Az Év szaloncukra versenyt tavaly rendezték meg első ízben. A szervezők a megmérettetésre igyekeztek az összes hazai gyártót meghívni. Így történt ez az orosházi Hóvirág Fagylaltbár esetében is, amely a téli hónapokban fagyi helyett, és a sütemények mellett a karácsonyi édességek készítésével is foglalkozik.

– Nem nekünk jutott eszünkbe indulni a versenyen – mondta el Asztalos Nóra tulajdonos. A szervezőktől kaptunk egy e-mailt, hogy nem volna-e kedvünk nevezni. Volt. Nem készültünk rá tudatosan, hanem a már bevált receptekkel, ízekkel indultunk, egyúttal szerettünk volna tapasztalatot szerezni – tette hozzá a büszke győztes.

Sok kézimunkával készül a díjnyertes finomság (Fotó: Horváth Bence)

A megmérettetésen a 152 nevező és a mintegy 5000 szem beküldött szaloncukor közül, az ízek versenyében hat kategóriákban – kókusz, karamell, mogyoró, marcipános, zselés és az év új íze – hirdettek első helyet. Ezek közé került be a vörösboros, aszalt szilvás, marcipános finomság, mely megnyerte a marcipános kategóriát.

Most még egyenként mártják az olvasztott belga csokiba (Fotó: Horváth Bence)

Asztalos Nóra a díjnyertes szaloncukor receptjébe is beavatott minket. Mint elmondta nem használnak bevonó masszát, valódi csokoládéval dolgoznak. A szaloncukor készítésénél a vörösboros és aszalt szilvás, főzött krémet marcipánba töltik, amelyet roppanós, belga étcsokoládéval vonnak be. A Hóvirág Fagylaltbáros orosházi cukrászok többi beküldött termékét, a textúrákat, a csomagolást is dicsérte a zsűri.

Az Év Szaloncukra verseny egyik érdekessége, hogy a megmérettetés zsűrijét nem csupán a szakma alkotja, hanem az Év Szaloncukra megmérettetés közösségi oldalain bárki jelentkezhetett kóstolónak.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.