- hirdetés -

2022. február 15-éig minden dolgozó, gyermeket nevelő szülő visszakapja az idén befizetett személyi jövedelemadóját” – olvasható a kormany.hu oldalán. Arról kérdeztük az orosházi anyukákat, mire fogják költeni ezt a nem kis összeget.

A családi adóvisszatérítés csaknem 2 millió szülőt érint, és összesen több mint 600 milliárd forintos támogatást jelent – fogalmazott Varga Mihály pénzügyminiszter. A visszatérítés a szülők jelentős részének automatikus, azoknak azonban, akiknek az adataival nem rendelkezik a NAV, nyilatkozniuk kell december 31-éig. A visszaadó-nyilatkozatot a miniszter tájékoztatása szerint már 200 ezren kitöltötték. A belvárosban sétáló anyukákat arról kérdeztük, mit szóltak a hírhez, és mire költik majd ez az összeget.

Vizi Szilvia azt mondja, nagyon jól jön majd nekik ez az összeg.

– Örülök a hírnek, remélem, tényleg úgy is lesz, ahogy mondják. Mi az adókedvezményt is egy összegben kérjük, nem havi lebontásban, szerintem ez a jobb megoldás, mert így egyszerre több mindent tudunk vásárolni belőle. Szeretnénk házat venni, a visszakapott személyi jövedelemadó összegét erre használjuk majd fel. Már letöltöttük az igénylési adatlapot is. Bár azt mondta a bérszámfejtő, hogy mivel alanyi jogon jár a családi pótlék, nem kell külön nyilatkoznom, de biztosra akarok menni, és ezért inkább kitöltjük mindketten az igénylést.

Kótai Erzsébet nagycsaládos anyukaként nagyon örült a hírnek.

– Négy gyerek mellett mindig jól jön a pénz. Három közülük iskolás, egy pedig óvodás. Még annyira nem jártunk utána, mit is kell csinálunk, hogy visszakapjuk a befizetett adót, de most már ráállunk az ügyintézésre. Volna mire költeni a pénzt, van egy kis házunk, azt szeretnénk felújítani. Persze a gyerekek is kapnának valami nagy meglepetést belőle, az biztos.

Varga Anita úgy véli, sok családnak hatalmas segítséget fog jelenteni az szja-visszatérítés.

– A koronavírus-járvány sok család életét megnehezítette. Többen elveszítették a munkahelyüket, még most is hallani, hogy számos nagyobb cégnél leépítések várhatók emiatt. Én otthon vagyok a kicsivel, engem ez a veszély most nem fenyeget, de sajnos többeket igen. A visszakapott adó sokaknak segít majd átvészelni ezt a helyzetet. Nálunk is meglesz a helye a pénznek. Egyelőre még nem tudjuk, mire fogjuk fordítani, de akár tartaléknak is jó lehet. Mindenkinek fontos utánajárni, hogyan is igényelhető vissza az szja, hisz más vonatkozik a házastársakra, az élettársi kapcsolatban élőkre, sőt, szinte mindenkire. Ezért lényeges, hogy aki élni szeretne a lehetőséggel, mindenképp olvasson utána.

Kovács Brigitta most hall a lehetőségről először.

– Ez egy remek hír. Mindenféleképp a gyermekre fogjuk visszafordítani a kapott összeget. Még nem tudom mire, eddig még nem hallottam arról, hogy visszakapjuk jövőre az idén befizetett személyi jövedelemadónkat, de most már utána fogok járni, hogyan is működik ez.

A VISSZADO-nyilatkozat kitöltését segítő videó:

Bővebb információ az Szja-visszatérítéssel kapcsolatban ide kattintva található.

Fotók: Horváth Bence

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.