- hirdetés -

A több ezer orosházi horgász nagyobbik része rendszeres látogatója a Körösök holtágainak. Szép fogások is születnek ezeken a vizeken, már ha a törpeharcsa hagyja.

Minden horgász ismeri azt a bosszúságot, melyet ez az agresszív invazív hal okozni képes. Amikor már a száraz kukoricára is csak törpe érkezik, akkor szentségel, vagy összepakol a horgász. Élmény és pihenés helyett bosszankodik az elpazarolt idő, etetőanyag, csali, benzin miatt. A szövetségnél is tudnak erről a gondról és aktívan tesznek is ellene.

Már a kezdet is több, mint biztató (Fotó:KHESZ, Szendrőfi Balázs)

A horgász szezon lecsengésével megkezdték a törpeharcsa állomány gyérítését, szelektív lehalászását a Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége (KHESZ) zárt vizein. A törpeharcsák állományainak gyérítése jelenleg a Peresi-holtágon, a Torzsás-zugi-holtágon és a békésszentandrási Sirató-holtágon zajlik egyidejűleg.

Már az első eredmények is igen biztatóak. Elsőként a múlt héten, a Peresi holtágon, a mélyebb részekbe letett varsákat nézték fel. A vízhőfok csökkenésével összebandázó invazív halak állományát alaposan sikerült megtizedelni. A halászat eredményeként 1.730 kilogramm került terítékre belőlük. A szelektáló halászat hatékonyságát jól mutatta, hogy a törpeharcsák mellett csak néhány egyéb hal téved bele a varsákba, amelyeket természetesen sértetlen állapotban azonnal visszahelyeztek a vízbe.

Amikor térdig járnak a törpében (Fotó: KHESZ, Szendrőfi Balázs)

A törpeharcsák gyérítését – az időjárás biztosította lehetőségek függvényében – várhatóan egész télen, a szövetség több zárt vízterületén is elvégzik majd, mivel a tapasztalatok továbbra is azt mutatják, hogy a módszerrel hatékonyan lehet csökkenteni mennyiségüket, ezáltal élménydúsabb, bosszankodás mentes horgászást biztosítani a vizek szerelmeseinek.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.