- hirdetés -

Ízes Orosháza – Orosháza ízei címmel rendezett nagyszabású kiállítást és szakmai napot az Orosháza és Térsége Gazdakör, kedden, a Petőfi Művelődési Központban.

A szakmai nap vendége volt V. Németh Zsolt, az agrárminisztérium, kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztosa, Zalai Mihály, a Békés Megyei Értéktár elnöke és internetes kapcsolat segítségével, dr. Gombik Zsuzsanna, a NÉBIH osztályvezetője.

Sokszínű és sokoldalú ez a város. Ezt szeretnénk bemutatni maguknak az orosháziaknak a mai szakmai nappal és kiállítással – mondta a gazdaköri elnök. – Minden termék mögött tudás van, ami vagy apáról fiúra öröklődött, vagy újdonságként veti meg a lábát városunkban. Fontos, hogy a termelő és a fogyasztó tudjon a másikról, így válhat egyre több emberből tudatos vásárló. Nagyon sokszor helyben jobb minőséget kapunk és nem egy szicíliai, vagy brazil termelőt támogatunk a vásárlásunkkal, hanem esetleg a szomszédunkban dolgozó kistermelőt – tette hozzá.

Minél rövidebb az élelmiszerlánc, annál biztosabb a termelőtől a vásárlóig eljutó portéka minősége, annál kisebb a termék ökológiai lábnyoma. Erről is beszélt az est első előadója, V. Németh Zsolt miniszteri biztos.

A nemzet értékeinek megőrzése, továbbadása fontos feladatunk (Fotó: Horváth Bence)

– Az egész világban értékválság van. Generációk hagynak fel elődeik szokásaival és kérdőjelezik meg az értékeiket. Vannak, akik értékek nélkül szeretnének élni és erre jó válasz a hungarikumokról, nemzeti értékeinkről szóló törvény, az értéktárak rendszere, mely egy nagyszerű és alulról építkező rendszer. Az ország több, mint ezer településén hozták létre a helyi értéktárat. A piramis talapzatát képezik a helyi értéktárak, feljebb a megyei értéktárakat, az ágazati értéktárat és a határon túli magyarság értékeit találjuk, a csúcsán pedig a hungarikumok, a magyarságra jellemző csúcsteljesítmények állnak. Ezekkel nem azt szeretnénk megmutatni, milyen volt egykor a magyar, hanem milyen ma, vagy épp milyen lehetne. Úgy tűnik sikerült a jó szellemet kiengednünk a palackból és az országban egyre másra jelennek meg az igények az értékek megőrzésére és megmutatására. Sok helyen látjuk, hogy ez válik a helyi brend alkotás egyik elemévé – mondta el a miniszteri biztos.

Zalai Mihály, a megyegyűlés elnöke ezúttal, mint a megyei értéktár elnöke volt jelen. Elmondta, hogy a megyei értéktár egyfajta válogatottja a teleüléseken fellelhető nemzeti értékeknek.

Zalai Mihály is végiglátogatta a termelők standjait (Fotó: Horváth Bence)

– 1240 nemzeti értéket azonosítottak a megye településein található 55 értéktárban. A megyei értéktár jelenleg hatvanhét elemből áll. Azért nem több, hogy megjeleníthesse a megyei értékek legkiválóbbjait. Ezek fő jellemzője, hogy vagy országosan, vagy megyei szinten általánosan ismert értékek. Olyan magas nívót képviselnek, amely miatt megfelelőképpen kifejezhetik a megyében élők összetartozását. Úgy tekintünk ezekre, mint kulcspontokra, amelyek összekapcsolhatják a megyében élőket, bárhol is éljenek Békésben. A megyenapot is ezért hoztuk létre, hogy bemutathassuk, megismertethessük egymással és a megyén kívüliekkel ezeket – foglalta össze Zalai Mihály.

Dr. Gombik Zsuzsanna, a NÉBIH osztályvezetője internetes kapcsolat segítségével tartotta meg előadását, melyben a kistermelőkre vonatkozó legfontosabb szabályokat, lehetőségeket ismertette.

Horváth József az Orosházi Települési Értéktárról adott rövid tájékoztatást, majd az est zárásaként megkóstolhatták a jelenlevők a kiállítás egyik-másik termékét. A szervezők meghívták a résztvevőket két orosházi specialitás alaposabb kóstolására is. Az Orosházi tányérost megalkotója, Tercsi József mesterszakács szedte a tányérokba, mellé pedig az orosházi banánt ropogtathatták az érdeklődők.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.