- hirdetés -

A határban zajló mezőgazdasági munkák utolsó nagy rohama zajlik a napokban. Végre esett egy kis eső, így a gazdák el tudják végezni az őszi mélyszántás munkáját is.

Novemberi határjárásunk alkalmával, ismét állandó szakértőnk, Herczeg Tibor egyéni gazdálkodó volt segítségünkre. A legutóbbi – októberi – szemlénk óta nagyot változott a határ.

-Azóta földbe került az őszi árpa, utána pedig a jövő évi kenyérnek való, az őszi búza is. Ennek a vetését november első napjaiban fejeztük be. Hála az égnek, végre kaptak a földek egy kis csapadékot. Ez területenként nagyon változó mennyiségű, 30-50 mm esőt jelent. Ez lehetővé teszi számunkra, hogy megkezdjük a jövő évre történő felkészülést. A most zajló őszi mélyszántás már a tavaszi vetésű növények alá készíti a talajt. Bízunk benne, hogy a télen lesz hideg is, hó is. A fagy szétmállasztja a nagy rögöket és tavasszal a fogas egyengető munkája után indulhatnak a vetőgépek – ismertette Herczeg Tibor.

Az átforgatott föld tükörfényesre csiszolta az ekék kormánylemezét (Fotó: Horváth Bence)

A gazdálkodók dolgát nagyban megnehezíti néhány tényező. A nyár eleji szinthez képest a műtrágyák árai megháromszorozódtak, istállótrágya pedig nincs elegendő. További nehézséget okoz a literenkénti 500 forintos lélektani határt is meghaladó üzemanyag ár. A gépeknek, a traktoroknak menniük kell, de ez jelentősen emeli a termelési költségeket. Valamelyes segítséget jelent a közben megindult támogatás kifizetés.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) tájékoztatása szerint: zajlanak az agrártámogatási előlegfizetések. Megyénkben 11.772 ügyfél részére több mint 12,7 milliárd forint került kifizetésre. Területalapú támogatás jogcímen 10.063 ügyfél mindösszesen közel 8,2 milliárd forint, zöldítés jogcímben 8642 ügyfelünk közel 2,8 milliárd forint kifizetésben részesült. 1374, a mezőgazdasági kistermelői rendszerben résztvevő gazdálkodó 192 millió forint előzetes kifizetéssel érintett. A folyósítások zavartalan ütemben zajlanak, egészen november 30-ig, az előlegfizetési időszak zárónapjáig.

Kiemelt kép: Horváth Bence

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.