- hirdetés -

A Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából alakította ki a napokban a programjait a Kodolányi János Egyetem. Ennek egyik fontos része november 11-én az Egykori keleti blokk geopolitikai szemmel nevet viselő konferencia volt.

A rendezvényen az intézmény vezetősége és hallgatói mellett gimnazisták, valamint Békéscsabáról érkező vendégek is részt vettek. Elsőként dr. Malatyinszki Szilárd, a Kodolányi egyetem igazgatója köszöntötte a megjelenteket.

– Egy olyan témával hívtunk meg benneteket a mai napra, ami szorosan kapcsolódik a Magyar Tudomány Ünnepének mottójához: Iránytű a jövőhöz, iránytű a jelenhez. A Magyar Tudomány Ünnepét 18 éve rendezik Magyarországon és azt gondolom, itt a Kodolányi János Egyetemen méltó módon adunk neki rangot. Az orosházi diákok, hallgatóink és a Békéscsabai Belvárosi Gimnázium tanulói egy olyan konferencián vesznek most részt, mely mindenki számára építő lehet – hangsúlyozta.

Ezt követően dr. Szatmári Péter, rektorhelyettes szólt néhány szót a vendégekhez, melyben felidézte az ünnep kapcsán eddig tartott rendezvényeket, például amikor a múlt héten Belgrádból járt náluk egy delegáció vagy amikor egy webináriumot tartottak a napokban a Nyugat-Balkánról.
– Vannak kutatási irányok, perspektívák, melyek közül az egyik pont a regionalitás, illetve a különböző regionális konfliktusok elemzése és kutatása – emelte ki.

Végül mindannyian megtekintették az Egykori keleti blokk geopolitikai szemmel című előadást. Dr. Szatmári Péter elmondta, nemcsak Orosházán, hanem a többi helyszínükön, Budapesten és Székesfehérváron is szerveztek konferenciát, akár online, akár élő formában, melyek során neves előadók, doktorok, nagykövetek értekeztek arról, hogy mi történt azután, hogy a Szovjetunió felbomlott, ez hogyan alakította a világpolitikát, jelenleg mi a helyzet és mi várható hosszú távon.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.