- hirdetés -

Szociális területen „dolgozni” ? Úgy tartják, erre nem jó szó a munka… Ez sokkal inkább szolgálat. Akik szociális területen tevékenykednek, azok az embertársaikat, az elesetteket, a rászorulókat, a segítséget kérőket szolgálják nap mint nap. Őket, a szolgálatot végzőket, az orosházi Egységes Szociális Központ dolgozóit ünnepelték november 11-én a Petőfi Művelődési Központban.

Közel 120 ESZK dolgozó gyűlt össze a PMK Szokolay Sándor termében a szociális munka napján. Mind izgatottan várták ezt a délelőttöt, az ünnepség kezdetén még egyikük sem tudta, kik kapják meg idén az „Év dolgozója” elismerést. Bogárné Kiss Ildikó ESZK igazgató beszédében visszatekintett a 2021-es év kihívásaira, a nehéz pillanatokra. Kiemelte, a kollégák biztató szavai és támogatása segített mindannyiuknak a félelmek eloszlatásában, a nehézségek leküzdésében, ez az összetartás is azt bizonyítja, hogy az ESZK intézményeiben valóban segítőkész, alázatos és odafigyelő emberek dolgoznak.

Bogárné Kiss Ildikó (Fotó: Horváth Bence)

„Az ember kötelessége, és egyben felelőssége a rászorulókkal való törődés, és ezen keresztül az emberi méltóság mint érték megőrzése” – fogalmazott dr. Burai Mihály jegyző, aki saját gondolatai mellett Dávid Zoltán szavait is tolmácsolta a csütörtöki rendezvényen, ugyanis Orosháza polgármestere egyéb hivatalos elfoglaltsága miatt nem tudott jelen lenni az ünnepségen.

Dr. Burai Mihály (Fotó: Horváth Bence)

– Szent Márton római katona, későbbi püspök katonai köpenyének felét adta a koldusnak. A legenda szerint amikor Jézus Krisztus a feltámadás után dicsőségesen bevonul a mennyországba, az angyalok csodálkozva nézik a vállán a viseltes római katonai köpeny felét. Kérdésükre Jézus csak ennyit mond: „Barátom, Márton adta nekem.” A szociális munka napján kívánom, hogy soha ne feledjék, hogy a legendás előd után Önök azok a Mártonok, akik segítő kézzel, nap mint nap a szeretet üzenetét viszik az elesetteknek, a nehéz körülmények között élőknek, akik mentális és testi állapotuktól, szociális helyzetüktől függetlenül többek, mint amit mi éppen tapasztalunk belőlük. Ők Isten képmásai – fogalmazott dr. Burai Mihály.

A beszédek után Dávid Zoltán polgármester jóvoltából meglepetésvendégnek örülhettek a megjelentek. Kökény Attila állt színpadra, és adta elő saját számait, illetve feldolgozásdalait. Az énekes nemcsak kórusába vette be az ESZK-s vendégeket, de néhányukat táncra is perdítette. A remek hangulatú műsor után az Év dolgozója elismerések átadása következett.

Az elismertek (Fotó: Horváth Bence)

Az Év dolgozói – Platán Idősek Otthona és Idősek Klubja – A épület

Matula Ildikó gondozó nagy fokú önállósága, maximális odaadása, empatikussága miatt vehette át az elsimerést, és mert az ellátottakkal és a hozzátartozókkal is mindig kedves, együttműködő.

Czékmán Mária gondozó kreativitása, kedvessége, szakmai tudása miatt kapta meg a díjat, és azért, mert mindig kiemelt figyelmet fordít az ellátottak mentálhigiénés gondozására.

Simon Lászlóné takarító precizitása, lelkiismeretessége, segítőkészsége miatt vehette át az oklevelet, és mert a hiányzó munkatársak helyettesítésében is mindig lehet rá számítani.

Javora Diána konyhai kisegítő kiemelkedő munkamorálja miatt részesült elismerésben, és mert jókedve, pozitív hozzáállása mindig kiváló légkört teremt a főzőkonyhán.

Bende Anikó konyhai kisegítő szorgalmáért, kedvességéért, szerénységéért és odaadásáért kapta meg az elismerést.

Dénes János karbantartó 24 éve folytatott munkájáért, kiváló problémamegoldó képességéért, segítőkészségéért vehette át az oklevelet.

Szabó Hajnalka szociális ügyintéző pontosságáért, felelősségteljes munkavégzéséért, empatikusságáért kapta meg a díjat. Kedvessége, szerénysége hozzájárul, hogy megnyerő képet kapjanak az intézményről azok, akik először lépnek be annak ajtaján.

Ezüst Fenyő Idősek Otthona

Gabnai Lászlóné gondozó kiváló szakmai tudásáért, annak kamatoztatásáért, lelkiismeretességéért és alaposságáért kapta meg az elismerést.

Koncz Alexandra mosodai dolgozót szorgalmáért, odafigyeléséért, maximális helytállásáért, segítőkészségéért és empatikusságáért emelték ki.

Gyöngyvirág Klub

Kissné Sonkolyos Piroskát a 21 éves, házi segítségnyújtásban végzett munkájáért ismerték el. Kiemelték az idősekhez való pozitív hozzáállását, azt, hogy az ellátottak mellett a munkatársaival is mindig tisztelettudóan, türelmesen viselkedik.

Bóbita Bölcsőde

Schmidtné Boldog Renáta bölcsődevezető lendületességéért, lelkiismeretességéért, igyekvéséért kapta meg a díjat.

Vadvirág Esély Klub

Felföldiné Nagy Teréz segítő 19 Vadvirág Esély Klubban töltött évéért kapta meg a díjat. A méltatásban a feladatmutatók „őre”-ként és „tudója”-ként nevezték meg őt, aki tyúkanyóként terelgeti a fiatalokat.

Hajléktalan Szálló

Benke József gondozó becsületes, lelkiismeretes munkavégzése miatt kapta meg az elismerést. Az ellátottakkal mindig tisztelettudó és következetes, emellett nagyon jó a konfliktuskezelésben.

Platán Idősek Otthona és Idősek Klubja – B épületbe

Liszkai Zoltánnét, gondozót több mint két évtizedes munkájáért ismerték el, amit a házi segítségnyújtásban töltött. Elhivatott, segítőkész ember, akire az ellátottai szinte családtagként tekintenek.

Az év szakmai koordinátora elismerést Székácsné Kassai Ágnes kapta meg, aki lelkiismeretesen, nagy odafigyeléssel végzi a munkáját a Gyöngyvirág Klubban. Személyisége és tanulmányai révén az intézmény megbízható, szociálisan felkészült, empatikus vezetője.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.