- hirdetés -

Elektronikus levélben mondta fel a megállapodást a várossal szerződésben álló szolgáltató cég, amely a város intézményeinek áramellátását biztosítja. Ebben az ügyben is azonnali döntésre volt szükség, ezért rendkívüli testületi ülést hívtak össze november 5-én.

Két napirendi pontot tárgyaltak a képviselők pénteken délelőtt, amelyen a fideszes Lövei Ferenc, illetve a momentumos Sebők Éva nem tudott jelen lenni.

Fotó: Horváth Bence

Az első napirendi pontról már az előző testületi ülésen tárgyaltak a képviselők, amely egy együttműködési megállapodásról szólt, amit a Békés Megyei Önkormányzati Hivatallal kötött a város.

Ez lehetővé teszi különböző projektek előkészítését, de a hulladéklerakóval kapcsolatos elképzelés ebben a pályázatban nem valósítható meg, ezért módosításokat kért a megyei önkormányzat. Az új tervek szerint a település zöldhulladék hasznosításának elképzeléseit tartalmazzák. Ezen kívül lehetőség nyílt a Rákóczi út és Deák Ferenc utca kereszteződésének átalakítására. Végül, vita és kérdés nélkül fogadta el a napirendet a testület.

Fotó: Horváth Bence

Villamos energia beszerzésről döntöttek a második előterjesztésben a testület tagjai.

A jelenleg hatályos energia kereskedelmi szerződéseket a JAS Budapest Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt. november 2-án e-mailben, november 4-től ellenőrzési körén kívül álló elháríthatatlan külső ok miatt felmondta.

A városvezetés ezt elfogadhatatlannak tartja és polgári perre viszi az ügyet. Ugyanakkor azonnali intézkedésre van szükség a városi cégek zavartalan áramellátása érdekében, de így az önkormányzat az eddigi kedvezőbb árak helyett drágábban jut áramhoz.

A független Raffai János gazdasági hírportálokra hivatkozva elmondta, hogy a JAS Zrt. körülbelül 400 partnerrel mondta fel hasonló módon a szerződést. Rámutatott, hogy a JAS Zrt. forgalma folyamatosan csökkent, de a nettó árbevétele „az szinte exponenciálisan nőtt”. Arról kérdezett, hogy milyen kilátása van a városnak a perben.

Raffai János (Fotó: Horváth Bence)

Dávid Zoltán polgármester válaszában elmondta, hogy nem a város, hanem a szolgáltató mondta fel a szerződést, ráadásul jogszerűtlenül. Bízik benne, hogy az eltérő árakból adódó különbözetet jogi úton vissza tudja nyerni a város, de ez biztosan hosszú időbe telik.

Dávid Zoltán (Fotó: Horváth Bence)

Dr. Burai Mihály jegyző kiegészítésként hozzátette, hogy már az is megkérdőjelezhető, hogy elektronikus levélben történt a felmondás. Kifejtette, vannak olyan információik, hogy pertársaság alakul, a csatlakozást pedig az orosházi önkormányzatnak is meg kell fontolnia.

dr. Burai Mihály (Fotó: Horváth Bence)

A jegyző szerint ilyen módon, ahogyan a JAS Zrt. tette nem lehet megszüntetni egy szerződést, ezért is van szükség a testületi döntésre, hogy ezt megvizsgálják és megtegyék a szükséges jogi lépéseket.

Az MSZP-s Fetser János szerint érdemes lenne megvizsgálni, hogyan tudná a város rövid időn belül megvizsgálni a jogi feltételek. Arról kérdezett, nem lenne-e célszerű egy új közbeszerzési eljárás elindítása annak érdekében, hogy minél kevesebb legyen az önkormányzat vesztesége.

Fetser János (Fotó: Horváth Bence)

Mészáros Erzsébet, a városfejlesztési és városüzemeltetési iroda vezetője elmondta, hogy az önkormányzati közbeszerzéseket kezelő JT Infotéka Kft-vel egyeztettek. Azt javasolták, nem célszerű a jelen körülmények között 24 hónapra közbeszerzési eljárást indítani, ahogy a Közbeszerzési Hatóság is hasonló álláspontot képvisel. A javaslatuk az, hogy 2022 tavasza előtt ne indítson az önkormányzat közbeszerzési eljárást. Ebben a helyzetben a legjobb megoldás az, ha az egyetemes szolgáltatást veszi igénybe a város a cégek áramellátásához.

Az előterjesztést végül elfogadták a képviselők.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.