- hirdetés -

A tavalyi szűk körű ünnepség után, idén ismét méltó módon, közösen emlékezhettek az orosháziak a huszadik századi magyar történelem legmeghatározóbb eseményére. A 65. évfordulón száznál is többen gyűltek össze a Táncsics gimnázium előtti Történelmi Emlékparkban, hogy leróják tiszteletüket az 1956-os szabadságharc hősei előtt.

A Himnusz dallamai után az emlékező beszédet ezúttal Zalai Mihály, a Békés Megyei Önkormányzat elnöke tartotta.

Beszédében párhuzamot vont az 1848-as 49-es szabadságharc, illetve az ’56 október 23-án történt eseményei között. Elmondta, forradalmi hagyomány, hogy pontokba szedve mondják el a magyarok követeléseiket és a „tradíció része a rabok kiszabadítása” is.

– Akinek alkalma volt beszélgetni 56-os forradalmárokkal, olyan emberekkel, akik hosszú éveket töltöttek Kádár börtönében – sokan a szabadulás reménye nélkül – olyanokkal, akik végignézték, hogyan viszik kivégzésre társaikat, azok tudják, miről beszélek. Valamennyiükben van vagy volt néhány olyan közös jellemvonás, amelyet 1956 adott: a hajlíthatatlanság, a bajtársiasság, a rendíthetetlenség. Olyan lelki tartalmak, amelyek elrejtőznek a történelemkönyvek sorai között – folytatta Zalai Mihály.

Zalai Mihály (Fotó: Horváth Bence)

Zalai Mihály felidézte a megyei, illetve az orosházi történéseket is. Elhangzott, Orosházán október 27-én zajlott az első tüntetés, tízezer fős tömeg vonult a vasútállomástól a főtérre, ahol a felszólalások után az Alföld Szállóban közfelkiáltással megválasztották az ideiglenes forradalmi tanácsot Nagy Lajos vezetésével.

– Békés megye szinte valamennyi településén szervezetten, vérontás nélkül zajlottak az események. Megalakultak október utolsó napjaiban forradalmi bizottságok, nemzetőrségek szerveződtek a közrend biztosításra. Mindenhol megakadályozta az új vezetés a párttitkárok és ávósok felkoncolását – sok helyen ez nem volt egyszerű – azonban olyan köztiszteletben álló, kiváló emberek kerültek a forradalmi bizottságok élére, mint a gyulai Nádházi János, az orosházi Nagy Lajos vagy a csabai Fekete Pál – sorolta.

A beszédet követően a református iskola tanítványai, illetve a Kisharang Néptáncegyüttes közös előadása következett. Mintha csak a természet is érezte volna a nap jelentőségét. A feltámadó szélben lobogó kivágott nemzeti zászló még erőteljesebbé tette a fiatalok szavait.

Az 1956-os emlékkőnél Dávid Zoltán polgármester, Zalai Mihály és dr. Burai Mihály jegyző nyitotta a koszorúzók sorát. Őket követték, az intézmények és egyházak képviselői, a fegyveres testületek parancsnokai, a különböző civil és politikai szervezetek tagjai.

A koszorúzást követően főt hajtottak Csepregi Lajos Péter diákvezér és az orosházi forradalmárok emlékére, a Táncsics gimnázium falán elhelyezett táblánál is.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.