- hirdetés -

A bibliaórát is élvezték a gyerekek, de még jobban örültek a Táncsics utcai nagy közös futásnak. Ma ünnepelték meg a Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában a reformáció napját.

2011 óta minden évben megünneplik a reformáció napját a református iskolában. Idén is nagy szervezőmunka előzte meg ezt az alkalmat, most is főként a közös futás igényelt gondos előkészületet, hisz egy forgalmas belvárosi szakaszt, a Táncsics utca kétszer két sávját le kellett zárni 10 percre.

Fotó: Harsányi Eszter, református iskola

– Komoly szervezést igényel a megvalósítás, de segítséget kapunk évről évre a rendőrségtől és a polgármesteri hivataltól egyaránt, maximálisan támogatnak minket, amit ezúton is köszönünk. Idén is gördülékenyen ment minden, látható a gyerekeken, mennyire szeretik ezt a programot – mesélte Fehérné Kiss Katalin testnevelőtanár, szervező.

Több mint 400 gyerek futotta le az 1517 métert. Jelképes ez a szám, hisz 1517. október 31-én függesztette ki Luther Márton a wittenbergi vártemplom kapujára 95 pontba foglalt téziseit, amelyeket a katolikus egyház megreformálása érdekében tett közzé. Mivel október 31-e vasárnap, és ráadásul őszi szünet is, így az iskola kicsit korábban, október 22-én ünnepelt.

A nap nem ért véget a futással, a gyerekek az iskolában folytatták tovább a rendhagyó, ünnepi délelőttöt. Idén sem maradhatott el a zsíros kenyér evés, évek óta hagyomány ez is a reformáció napján, ezt követően pedig a jóllakott diákokra bibliaolvasás várt.

A nap zárásaként a refisek visszasétáltak a Táncsics Mihály Gimnázium elé, egyesek szerepelni, mások előadást nézni. Szalkay Róbert iskolalelkész elárulta, hogy az október 23-ai városi ünnepi műsort a református iskolások adják majd, ennek a főpróbáját tartották meg ma az intézmény összes tanulója és tanára előtt.

A napból a jótékonykodás sem maradt ki. A gyerekek egy nagy adag kacsazsíros, lila hagymás kenyérrel lepték meg a hajléktalan szálló lakóit, akik nagyon örültek a finom falatoknak.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.