- hirdetés -

Újabb hónap, újabb testületi ülés – összesen 13 napirendi pontot tárgyaltak csütörtökön a képviselők a Polgármesteri Hivatal nagytermében. Szó volt többek között környezetvédelmi programról, az adventi időszak programjairól és egy megyei önkormányzattal kötött megállapodásról is.

A képviselők gyülekeznek már a teremben, az ülés 8 óra 30 perckor kezdődik. Dávid Zoltán polgármester elmondta, hogy Papp Róbert (Közösen Orosháza Városáért Mozgalom) jelezte távolmaradását.

Dávid Zoltán egy új napirend felvételét kezdeményezte. A polgármester levenné a napirendről az új utasvárókkal kapcsolatos előterjesztést, így a 7. pontban tárgyalnák az “Ingatlanhasználat biztosítása köznevelési feladatellátás céljából” című előterjesztést.

Fotó: Horváth Bence

Fetser János (MSZP) kérte, hogy vegyék fel a „Bejelentések” napirendi pontot, amelyben nyílt ülés keretében tárgyalnák a diákélelmezési intézménnyel kapcsolatos előterjesztést.

Dávid Zoltán támogatja a bejelentések felvételét, de jelezte, hogy Fetser János utóbbi kérésére nincs lehetőség, ahogy azt már a korábbi bizottsági ülésen megbeszélték.

Raffai János (független) megkérdezte, miért nincs lehetőség ezt nyílt ülés keretében tárgyalni.

Dr. Burai Mihály jegyző válaszolt. Elmondta, olyan védett adatokról is szó van az előterjesztésben, ami indokolja a zárt ülésen való tárgyalását.

dr. Burai Mihály (Fotó: Horváth Bence)

Végül elfogadták a napirendeket a képviselők.

1.) Döntés az Orosháza 2021-2035 időszakra vonatkozó Víziközmű Gördülő Fejlesztési Terv 1. számú módosításának elfogadásáról. Az előterjesztés részletei ezen a linken elérhetők.

Kérdés és vita nélkül 10 igen 4 tartózkodással elfogadta a testület a napirendet.

2.) Földgáz energia beszerzése önkormányzati csoportos közbeszerzéshez történő csatlakozással tárgyban szükséges döntések meghozatala. Az előterjesztés ide kattintva olvasható.

Az önkormányzat javítva az alku pozíciót ha az intézményeket (polgármesteri hivatal, óvodák, egészségügyi intézmények, közszolgáltatók, stb.) egy közös energia beszerzésben kezeli, ezen túl azzal is növelhetők az érdekérvényesítési lehetőségek, illetve az árelőny ha más önkormányzattal közösen szerzi be a város földgáz energia szükségleteit.

Az orosházi önkormányzat nem rendelkezik energia beszerzési szervezettel, így az egyedi és speciális energia beszerzés egy megfelelő szakértelemmel rendelkező lebonyolítón keresztül zajlik. Ez esetben a Sourcing Hungary Kft. Magyarország piacvezető független beszerzési szakértő szervezetével, amellyel már tavaly április 8-án szerződést kötött az orosházi önkormányzat két éves időtartamra. Most Ismét adott a lehetőség a Sourcing Hungary Kft. által szervezett csoportos földgáz energia közbeszerzéshez való csatlakozásra a 2022. október 1-től 2025. október 1-ig tartó szerződéses időszakra. Erről döntenek a képviselők.

Kérdés és észrevétel ebben az esetben sem volt. Szavaztak: 12 igen 2 tartózkodás.

3.) Együttműködési megállapodás megkötése az MVM NET Távközlési Szolgáltató Zrt-vel. Az előterjesztés itt olvasható.

Egy állami beruházáson 12650 méternyi optikai hálózatot fektettek le Orosházán, amivel a kormányzati hálózatok kapacitásainak, teljesítmények növelése volt a cél. Ennek a kivitelezése befejeződött.

A projekthez kapcsolódóan az MVM NET Távközlési Szolgáltató Zrt. megkereste az orosházi önkormányzat egy együttműködési megállapodás aláírását kezdeményezve. A főtéren és annak környékén található szekrényeket, alépítményi csővezetékeket vennének igénybe térítésmentesen.

Ennél a napirendnél sem volt kérdés, egyhangúlag 14 igennel elfogadták a képviselők.

4.) Együttműködési megállapodás megkötése a Békés Megyei Önkormányzati Hivatallal projektek előkészítésére. Az előterjesztés itt olvasható.

A Békés Megyei Önkormányzat sikeresen pályázott a Terület és Településfejlesztés Operatív Programban (TOP). Ezen belül nyílt lehetősége az orosházi önkormányzatnak megvalósítani a projekjeit: egy hulladéklerakót, illetve környezeti kárelhárítást. Ehhez kapcsolódóan köt egy megállapodási szerződést a megyei, illetve az orosházi önkormányzat egymással.

Fetser János (MSZP) arról kérdezett, hogy a környezeti kárelhárítást melyik területen végzik és miért, illetve a jövőben hol várható hasonló.

Fotó: Horváth Bence

Bojtor István alpolgármester elmondta, hogy a Kiss István gödört jelölték ki. Legutóbb a munkásszálló projektnél merült fel a terület hasznosítása, ezáltal a talajszerkezet rendbetétele. A polgármester jelezte, hogy közelinek tűnik a december 31-ei határidő, de ez tartható. Rámutatott, hogy ez régen megoldandó probléma, amint megtörténik a terület rendezése további beruházásokat lehet megvalósítani.

Bojtor István (Fotó: Horváth Bence)

Fetser János (MSZP) szerint korrekt tájékoztatást adott Bojtor István alpolgármester. Hozzátette, attól tart, hogy a város azért teszi rendbe a területet, mert a jelenleg belvárosban található piacot oda akarják áthelyezni.

Egyaránt 11 igen 3 tartózkodással fogadták el a két határozati javaslatot, ezzel az előterjesztést.

5.) A Petőfi Kulturális Közhasznú Nonprofit Kft. feladatellátásával kapcsolatos döntések meghozatala. Az előterjesztés részletei itt találhatók.

Az év elején fennálló járvány- és veszélyhelyzetre, a megszorításokra, valamint a jövőben várható többlet kiadásokra tekintettel kéri a Petőfi Művelődési Központ az önkormányzatot, hogy biztosítsanak plusz támogatást.

A csatolt kérelemben az olvasható, hogy a művelődési központba újra indult az élet, a próba és foglalkoztató termek megteltek, illetve a szintén az intézményhez tartozó Alföld Gyöngye Hotelben is visszatértek a vendégek. Mindezek ellenére, az országos tendenciához hasonlóan a turizmus és vendéglátás szereplői a szakember hiányon felül képtelenek visszatermelni a bevételkiesést, ahogy a gyopárosi szálló is.

Ezért kértek további 10-10 millió forintot a két terület biztonságos működtetéséhez, bér- és járulékok kifizetéséhez.

Fotó: Horváth Bence

Fetser János (MSZP) jelezte nemmel fog szavazni. Meglátása szerint vagy nem tudja a város megtervezni a költségvetést, vagy nem tudják működtetni az intézményeket. Úgy gondolja, hogy nem bánnak felelősen az adófizetők pénzével, ami nem járul hozzá ahhoz, hogy élhető város legyen Orosháza. Megkérdezte, hogy az Alföld Gyöngye Hotel az elmúlt 10 évben mennyi pályázaton nyert.

Dávid Zoltán polgármester írásban ígért választ Fetser Jánosnak.

  1. határozati javaslat: 10 igen 3 nem 1 tartózkodás.
  2. határozati javaslat: 10 igen 4 nem.

6.) Beszámoló a lejárt határidejű határozatok végrehajtásáról. Az előterjesztésről itt olvashat részletesebben.

Kérdés és vita nem volt, 10 igen 4 tartózkodással elfogadták a napirendet.

7.) Ingatlanhasználat biztosítása köznevelési feladatellátás céljából. Az előterjesztés itt található.

A Szeged-Csanádi Egyházmegye már 2011 szeptember 1-je óta fenntartója az Eötvös József Katolikus Általános Iskolának és Óvodának. A fenntartói feladatok átvételével kapcsolatban az Egyházmegye és az önkormányzat 10 tanévre szóló közoktatási megállapodást kötött, emellett térítésmentesen biztosította az intézmény épületét. Ez a szerződés lejárt és az egyházmegye jelezte továbbiakban is igényt tart az épület használatára, amíg az üzemeltetői feladatokat végzi.

Név szerint szavaztak.

Antal László: igen, Bodóczi András: igen, Bojtor István: igen, Dávid Zoltán: igen, Fetser János: tartózkodik, Kovács Péter: igen, Lövei Ferenc: igen, Németh Béla: igen, Olasz Mónika: igen, Oravecz Nóra: igen, Raffai János: tartózkodik. Sebők Éva: igen, dr. Szabó Ervin: igen, Tóth-Kása Sándor: igen.

A határozati javaslatot elfogadták.

8.) A Nagy Gyula területi Múzeum pályázata a Nemzeti Kulturális Alap Magyar Géniusz Program Ideiglenes Kollégiumának pályázati felhívására. Az előterjesztés itt olvasható.

Egy állandó Thék Endre kiállítás létrehozása, illetve korábbi állandó kiállítás átalakítása és korszerűsítésére pályázik a Nagy Gyula Területi Múzeum. A Nemzeti Kulturális Alap Magyar Géniusz Program Ideiglenes Kollégiuma hirdetett egy két milliárd forint értékű pályázatot.

Ebből maximum egy pályázó 100 millió forintot igényelhet, a céljai megvalósításához ráadásul önerő sem szükséges, csupán nevezési díj, ami ebben az esetben bruttó 500 ezer forint.

Fotó: Horváth Bence

A múzeum végzi el a pályázat elkészítését, benyújtását és a nevezési díj befizetését, valamint nyertes pályázat esetén annak megvalósítását és a lezárást követő elszámolást.

Egyhangúlag elfogadták a napirendet, 14 igennel támogatták az előterjesztést a képviselők.

9.) Döntés hitelfelvételről. Az előterjesztés részletei itt találhatók.

Fetser János (MSZP) szerint örülni lehet annak, hogy több mint 400 millió forint helyett 286 millió forintot vesz fel a város. Jelezte, hogy ez is nagy összeg, a felhasználási célok is megkérdőjelezhetők. Úgy gondolja, hogy a városvezetés az orosháziak érdekét nézné, akkor ezt saját forrásból is lehetne fedezni.

Molnár Béla alpolgármester szerint is valóban lehet örülni, az hogy kevesebb hitelt kell felvennie az önkormányzatnak a magyar állam támogatásának köszönhető. Emlékeztetett, hogy korábban elkezdett projekteket fejezhetnek be ezáltal.

Fotó: Horváth Bence

Antal László: igen, Bodóczi András: nem, Bojtor István: igen, Dávid Zoltán: igen, Fetser János: nem, Kovács Péter: igen, Lövei Ferenc: igen, Németh Béla: igen, Olasz Mónika: igen, Oravecz Nóra: igen, Raffai János: nem. Sebők Éva: nem, dr. Szabó Ervin: tartózkodik, Tóth-Kása Sándor: igen.

10.) Az Orosházi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. ”v.a.” és az Oros-Projekt Nonprofit Kft-vel kapcsolatos döntések meghozatala. Az előterjesztés itt olvasható.

Az Orosházi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft.-t az orosházi önkormányzat a hulladékkezeléssel kapcsolatos feladatok ellátására hozta létre 2014-ben. 2O17.április elsejétől a hulladékgazdálkodási rendszer racionalizálása miatt térségi közszolgáltató a DAREH Bázis Nonprofit Zrt. lett, amelyhez 300 ezer lakos tartozott. Ezt a feladatot már nem látja el, ezért úgy döntött az önkormányzat, hogy végelszámolással megszünteti a céget.

Ezt most megszüntetné az önkormányzat, mivel a 2021-ben kezdődő Európai Uniós fejlesztési ciklusban a TOP PLUSZ területi fejlesztési programban újabb pályázati lehetőségek nyílnak meg az önkormányzatok részére. A lehetőségek minél hatékonyabb kihasználása érdekében egy önálló szervezet felállítása szükséges, ezért a már meglévő önkormányzati tulajdonú nonprofit cég végelszámolásának megszüntetése volt a legcélszerűbb, így a OROS-PROJEKT Nonprofit Kft. néven működik tovább.

Mindkét határozati javaslatot 9 igen 2 nem 3 tartózkodással fogadták el a képviselők.

11.) Orosháza Város 2020-2025 közötti időszakra vonatkozó Környezetvédelmi Programjának elfogadásával kapcsolatos döntés. Az előterjesztés itt található.

9 igen 5 tartózkodással elfogadták ezt a napirendi pontot is.

12.) Városi Advent 2021. Az előterjesztésről bővebben itt olvashat.

Az önkormányzat idén is az adventi időszakban a főtéren, illetve egyéb helyszíneken rendezvénysorozatot valósítana meg. Az egyeztetések alapján a programsorozat megvalósításában az Orosházi Városüzemeltetési és Szolgáltató Zrt, valamint a művelődési központ vesznek részt.

Az advent vasárnapi főtéri programok, koncertek mellett az ünnepi hangulat megteremtésére a cél, lesz – többek között – városi karácsonyfa, korcsolyapálya, óriás adventi koszorú, Betlehem, fényszarvas, lovasszán, valamint a városi díszkivilágítás telepítése.

Fetser János (MSZP) a programok szükségszerűségét nem kérdőjelezi meg, de problémának tartja, hogy a PMK és a VÜRT feléli a város pénzét. A rendezvényre szánt költségvetést túlzónak tartja.

Raffai János (független) hasonlóan Fetser Jánoshoz túlzónak tartja a költségvetést. Rákérdezett, mi indokolja azt, hogy a különböző dekoráció elemek beszerzésére, elhelyezésére (szán, hópihék) ekkora összegekre van szükség. Érdeklődött arról is, hogy egy esetleges szigorítások esetére van-e terv, illetve a költségek ilyenkor hogyan módosulnak, miként csoportosíthatók át.

Fotó: Horváth Bence

Előbbire Benkő Ferenc, a VÜRT vezérigazgatója válaszolt, elmondta hogy a hivatal épületére több mint húsz darab hópihét helyeznek fel, majd az advent végeztével bontanak le. Ennek a költségei magába foglalják a kosaras emelő óradíját és a munkások bérét is. Jelezte, hogy szívesen megmutatja a táblázatokat, amiben pontosan levezetve szerepelnek ezek az összegek és azok felhasználása. Benkő Ferenc Raffai János újabb kérdésére felelve kifejtette, hogy a VÜRT a saját kosaras emelője mellett, bérel is az ünnepi díszítés felhelyezéséhez.

Benkő Ferenc és Lajti Tímea (Fotó: Horváth Bence)

Lajti Tímea, a PMK ügyvezetője arra válaszolt, hogy az esetleges szigorítások bevezetése esetén milyen terveik vannak. A programok ebben az esetben elmaradnak, marad a díszkivilágítás és az ünnepi hangulat, Bíznak benne, hogy erre nem kerül sor. A rendezvényekkel kapcsolatban szó van arról, hogy csak beléptetéssel oldhatók meg a szabadtéri programok. Az iskolák jelezték, ha így alakulna a járványhelyzet akkor a fellépésük elmarad, de ezért is gondolkodtak abban a művelődési központban, hogy profi előadókat is hívnak.

Molnár Béla alpolgármester nem érti, az ellenzéki képviselők miért támadják azért az önkormányzatot, amiért saját cégeinek biztosít forrást.

  1. határozati javaslat: 10 igen, 4 tartózkodás.
  2. határozati javaslat 10 igen 3 tartózkodás 1 nem.
  3. határozati javaslat: 10 igen 3 tartózkodás 1 nem

Elfogadták a napirendet a szavazás után a képviselők.

Kérdések

Raffai János a Kiss István gödörrel szemben található régi vas-műanyag épületének állapotáról, és annak helyreállításáról kérdezett.

Dávid Zoltán polgármester válaszolt, miszerint foglalkoznak a kérdéssel. Jövő évben megvalósulhat az épület rendbetétele.

Fotó: Horváth Bence

Bojtor István ehhez kapcsolódva tájékoztatást adott. Az alpolgármester Burai Mihály jegyzőt megkérte arra, hogy az egyelőre még céges tulajdonban lévő elhagyatott állapotban lévő ingatlanokat mérjék fel a városban. Kérjenek tájékoztatást, hogy milyen terveik vannak az ingatlanjaikkal.

Bodóczi András (KOV) véleménye szerint az orosházi kórház névadójának, dr. László Elek sírja nehezen megközelíthető. A sírhely környezete rendezetlen volt, de azóta rendbe tették. Jelezte, hogy a temetők állapotának rendezésére szükség van. Tudja, hogy ez az egyház feladata, de úgy gondolja az önkormányzaté az, hogy felhívja a fenntartó figyelmét a probléma megoldására. Bodóczi András felvetette azt is, hogy nem kapnak kellő tájékoztatást az emberek a piac helyzetével, illetve a tanuszodával kapcsolatban.

Fotó: Horváth Bence

Dávid Zoltán polgármester megköszönte a képviselőnek, hogy elvégezte Dr. László Elek sírjának tisztítását. Elmondta, mindenképpen jelzi a kórház felé a felvetéseit, hiszen ez az ő felelősségük. A tanuszodával kapcsolatban elmondta, hogy személyesen küld meghívót, amint érdemi történésről számolhat be. Erre hamarosan sor kerülhet.

9 óra 30 perc körül ért véget a nyilvános ülés.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.