- hirdetés -

Sorozatunkban orosházi sportolókat faggatunk ki pályafutásuk legboldogabb vagy legmeghatározóbb pillanatairól. Ezúttal sensei Zsiga Zsoltot faggattuk ki, aki már fiatalon is szép eredményeket ért el a felnőtt mezőnyben, nemrég pedig a Karate Combat versenysorozat keretében is bemutatkozhatott.

– Kronológiai sorrendben mesélném el a legmeghatározóbb pillanataimat, melyhez először 18 éves koromig, azaz 2011-ig mennék vissza az időben. Ekkor utaztam Hágába az Európa-bajnokságra, ahol az azt megelőző évben már sikerült felállnom a dobogó második fokára. Egy évre rá pedig ismét eljött a nagy lehetőség, amit sikerült is valóra váltani, négy kőkemény küzdelmet követően Európa-bajnok lettem.

Akkor Magyarország egyik legkiemelkedőbb harcosával küzdöttem meg a döntőben, de volt az ellenfeleim közt holland és orosz fighter is. Nagyon boldog voltam, hiszen 18 évesen Eb-győztesnek lenni egy full contact küzdősportban, az minden téren meghatározó és kiemelkedő élmény volt és nem utolsósorban óriási katarzist éreztem abban a pillanatban, amikor meglett a cím – árulta el Zsiga Zsolt.

Már fiatalon is nagy sikereket ért el a felnőtt mezőnyben (Fotó: Horváth Bence)

Hága után a meghatározó pillanatok helyszínének a listáján Nyizsnyij Novgorod következett. A helyi KHL-es profi jégkorongcsapat 3000 nézőt is befogadó sportcsarnokában egy olyan versenyt rendeztek meg, melyre 24 sportolót hívtak meg a világ minden tájáról. Mint mondta, ilyenkor azért érzi az ember, hogy érdemes valamit mutatni a nemzetközi porondon. 19 évével még mindig nagyon fiatalnak számított, helyzetét pedig az sem könnyítette meg, hogy maga a megmérettetés súlycsoportok nélküli volt.

Zsolt így 70 kilójának minden erejével egy 90-95 kilogramm körüli ukrán óriással vette fel a küzdelmet.
– Hatalmas show volt maga a verseny, nagyon jól megszervezték. Ilyen fajta felhajtást akkor láttam élőben először, előtte maximum a Youtube-on vagy az Eurosportos közvetítések során, viszont élesben átélni nagyon komoly dolog volt. Főleg az ukrán óriás elleni meccsem során. A szokásos három perc ugyanis letelt, bár már akkor nagyon kihajtottam magam, de jöhetett a hosszabbítás. És a hosszabbítás során végre egyszer eljött a nagy pillanat, amikor eldobhattam a szokásos szaltórúgásomat, ami telibe talált.

Előfordult, hogy nálánál 20 kilóval is nehezebb ukrán óriással nézett farkasszemet (Fotó: Horváth Bence)

Eltaláltam vele az ellenfelet, KO-győzelem lett belőle, akkor pedig szinte felrobbant a csarnok, őrjöngött mind a 3000 ember, hogy a kis 19 éves mitugrász gyerek lerúgta a nagy ukrán csávót. A következő körben egy orosz sportoló volt az ellenfél, aki ellen már alulmaradtam pontozással, viszont azért is volt hatalmas élmény, mert a verseny végén az orosz televízió velem készített riportot. Szóval nagyon meghatározó pillanatok voltak ezek és onnantól számítom azt, hogy tényleg sikerült berobbannom a kyokushin nemzetközi élvonalába – idézte fel.

Ezt követően is számtalan nagy, meghatározó pillanat érte a sportpályafutása során, harmadikként mégis egy nem olyan távoli pillanatot szeretett volna kiemelni. Ez pedig nem más, mint a Karate Combat, melyre egyfajta karate Bajnokok Ligájaként tekint. Magyarországról az első kyokushin karate harcosként számoltak vele ebben a sorozatban, úgy véli, a későbbiekben is lehet még keresnivalója a szervezet által rendezett küzdelmek során.

Boldog, meghatározó és tanulságos pillanatokban már egyaránt volt része pályafutása során (Fotó: Rosta Tibor)

– Ezek lennének az én kedvenc sportpillanataim, melyekre összességében azt mondom, hogy minden téren meghatározóak, szépek és tanulságosak is – tette hozzá.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.