- hirdetés -

A Nézőművészeti Kft. produkcióját nézhették meg október 20-án a Táncsics Mihály Gimnázium diákjai. Katona László és Kovács Krisztián színművészek Petőfi és Ady életét állították párhuzamba humoros darabjukban, majd egy kortárs költővel, Bognár Péterrel beszélgettek.

– A Táncsics Mihály Gimnázium bázisiskola kapcsolatban van a Budapesti Gazdasági Egyetemmel, akik különböző programokat szerveznek a báziskoláiknak. Ilyen például egy színházi előadás, mozifilm, a program célja az egyetem népszerűsítése. Tavaly elmaradt ez a program, a koronavírus-járvány miatt nem sikerült lebonyolítani, ezért most pótoljuk – ismertette a részleteket Lengyelné Makai Helga, a gimnázium tanára és a Budapesti Gazdasági Egyetem kapcsolattartója.

Az előadás egyik résztvevője, Katona László színművész elmondta, a Nézőművészeti Kft. egyik produkcióját láthatják most az iskola 11-12 osztályos tanulói.
– Ez egy kis színház, Mucsi Zoltán, Scherer Péter, Kovács Krisztián és jómagam, Katona László járjuk az országot egy ifjúsági színházi program keretében. Osztálytermekben, főleg középiskolásoknak mutatjuk be ezeket az előadásokat – mesélte Katona László.

Mint mondta, korábban például a drogprevenció témakörében is léptek már fel, az az előadás A gyáva címet viselte, míg a mostani Ady/Petőfi a két ismert költő életéről szól, egymás párhuzamba állításával.

– Ady-szövegek és Petőfi-szövegek hangzanak el és van egy Ady-esszé, a Petőfi nem alkuszik, ami összeköti tulajdonképpen ezeket az életpályákat. Végigmegyünk a két költő életén, de ez nem hagyományos, nem szavalunk verseket, hanem kvázi mint Ady és Petőfi jelenünk meg. Ezt mindig egy feldolgozó beszélgetés követi egy kortárs költővel, ezúttal Bognár Péter jött velünk – mesélte.

Katona László elmesélte azt is, hogy már nem először lépett fel Orosházán. Másik hasonló jellegű előadásukat, a Kézmosás fontosságát ugyanis (ezt egyébként már jóval a koronavírus-járvány előtt elkészítették, csak az elmúlt időszakban vált különösen aktuálissá) már előadták 4-5 évvel ezelőtt a Dr. László Elek Kórházban ugyanennek a programnak a keretében. Akkor egy ÁNTSZ-es orvos és egy baktérium harcát mutatták be.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.