- hirdetés -

Érdemes évente, de lehetőleg félévente ellátogatni szemészeti vizsgálatra. Egy helyes vizsgálatot és korrekciót követően a szemünk állapotának nem szabad romlania. A látás hónapja kapcsán Kesjár Edit oprometrista és kontaktológus szakemberrel beszélgettünk.

Átlagos szemészeti vizsgálatra általában évente, de a biztonság kedvéért akár fél évente is érdemes ellátogatni. Különböző szembetegségek, de cukorbetegség, pajzsmirigy problémák vagy magas vérnyomás esetében is fontos a gyakori vizsgálat. A szemfenék állapotából ugyanis meg lehet állapítani, hogy milyen irányba halad a betegség – kezdi Kesjár Edit, a Pöttyös Optika tulajdonosa.

– A gyerekeknél félévente, ha hirtelen növésnek indulnak akkor viszont sűrűbben érdemes vizsgálatra menni. A növekedés által nőhet a rövid látás (myopia) – tehát hiába készült számára szemüveg, a dioptriában lehetnek eltérések. A gyermek testével a szemgolyó és a szemtengely is nő. Vannak ma már olyan speciális képzésű lencsék 6 és 18 éves kor között (de inkább a növekedés idejétől függően), amik nem generálják a szemtengely hosszának növekedését. Azonban garantálja, hogy 2 év alatt 0,75-nél nem nőhet többet a dioptriája.

A nem megfelelő dioptria, a kopott szemüveglencse és a helytelen illesztés, a kontaktlencse túlhordása mind-mind látásromláshoz vezethetnek.

A szakember hozzátette, magas vérnyomásnál kereszteződési tünetek jelentkeznek a szemfenéken, magasabb szemnyomás esetében felmerül a glaucoma (zöld hályog) gyanúja. Genetikai hajlam van rá, van amikor kevesebb tünettel jár, ha nem veszik észre időben és kezeletlen marad akkor látótér csökkenéssel jár, ami visszafordíthatatlan.

Nem mindegy mit és hogyan hordunk

A megfelelő kézmosás és a kontaktlencse-tartó tisztítása elengedhetetlen. Ha ezeket nem tartjuk be, akár bakteriális felülfertőződés is történhet és el kell hagynunk a lencse hordását. Kellő körültekintéssel kell terméket választanunk. Előfordulhat, hogy a kontaktlencse folyadék is kiválthat allergiás reakciót, de ma már erre is van megoldás bio ápolószerek formájában.

(Fotó: Pexels)

– A 30 napos kihordási időt tartsuk be és ne hordjuk tovább. Egy ideig lehet, hogy nem okoz tüneteket, de az ínhártyáról elindul az ereződés a szaruhártya felé a háttérben. Fogat mosunk, arcot mosunk elalvás előtt, ezért a kontaktlencsét is vegyük ki és tisztítsuk meg.

Aki megfelelően hordja a kontaktlencsét az 18-20 évig is képes lesz viselni, aki helytelenül használja, azoknak hamarabb el kell hagyniuk a hordását.

Fontos az immunrendszerünk erősítése, C-és D vitaminnal támogathatjuk a szemünk egészségét. A rövidlátás mértékét a monitorok hosszas nézése is jelentősen befolyásolja. Átlagosan 2-3 óránál többet nem ajánlott közelre nézni, mert alapvetően az emberi szem nem erre van tervezve. Persze a munkánk során sokszor kikerülhetetlen, de a gyerekek tekintetében erre érdemes odafigyelni.

– A megfelelő alvás érdekében javaslom a kékfényszűrők beépítését a szemüvegek lencséjébe, mivel az alvás-ébrenlét fázisát felborítja, ha sok kékfényt nézük – zárja Kesjár Edit.

Cikkünket a látás hónapja kapcsán a Pöttyös Optika (5900 Orosháza, Könd u. 56., Telefonszám: 0668/634-857) támogatta.

(Kiemelt kép: Pixabay)

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.