- hirdetés -

Tavaly, több nagy-britanniai cég tesztelte le, milyen hatása van a négynapos munkahét bevezetésének a dolgozókra. A féléves felmérés során az embereknek csökkent a munkaóráik száma, fizetésük azonban változatlan maradt, és a kutatás végül pozitív eredményekkel zárult. A témáról az orosházi embereket is megkérdeztük, ők mit gondolnak a négynapos munkahét bevezetéséről.

A mentális jólét növekedése, kevesebb stressz és ezáltal kevesebb betegség. Többek között ilyen eredmények születtek miután 61 cég félévre átállt a négynapos munkahétre. A felmérésben majdnem 3000 dolgozó vett részt, akik különféle munkakörökben tevékenykednek. Az eredmények szerint az emberek kevésbé érezték a kiégés tüneteit, valamint javult a munka és a magánélet egyensúlya is. Csökkent a felmondások száma, ugyanakkor a cégek bevétele így is növekedett.

– Szerintem, ha máshol működik, akkor itt is menne. Az emberek egyre stresszesebbek a rohanó világnak köszönhetően, és így talán itt is redukálódna a betegségek száma, nyugodtabbak, kiegyensúlyozottabbak lennének a dolgozók. Ha a követelmény is úgy lenne elosztva, hogy ne legyen megterhelő, akkor szinte bárhol hasznos lehet, és jó eredményeket hozhat. Munkámból eredően az iskolában is, mind a diákok és tanárok számára előnyös megoldás lenne, én támogatnám – mondta Lajkó Mónika.

Pocsai Alexandra véleménye szerint Magyarországon nehezen működne, de ha valóban bevezetnék, és ugyanolyan feltételékkel indítanák el mint Nagy-Britanniában, akkor örülne neki, hiszen az emberek kipihentebbek lennének, több szabadidejük lenne a családdal is. Egy cég munkatársai szintén átbeszélték a témát. Elmondták, abban a munkakörben amelyben ők dolgoznak nem lehetne kivitelezni, hiszen rengeteg feladat nehezedne rájuk, ami miatt túlórázniuk kellene. Hozzátették ugyan, ha mégis bevezetnék egyes cégek, akkor ők inkább a hét közepére tennék a plusz szabadnapot, hogy hétköznap is fel tudjanak kicsit frissülni.

– Én nem hiszem, hogy ne működne ez Magyarországon, ha jól tudom egy cég már el is kezdte ennek felmérését. Emellett azonban úgy gondolom nem vezethető be minden munkakörben. Az informatikai dolgozóknál például működne, viszont a kereskedelemben, a nehéziparban nem biztos, hogy menne – kezdte Németh Károly – Persze vannak pozitív hatásai, amely miatt mindenképp kecsegtető, kiemelve, hogy valószínűleg kevesebb egészségügyi probléma merülne fel a stressz csökkenésének köszönhetően. Fontos azonban a cég belső kommunikációja is, hogy a munkavállalók érezzék nem fizetnek rá egy ilyen rendszerre. Azonban attól tartok a plusz szabadságot sokan arra használnák, hogy még egy munkát vállaljanak a már meglévő mellé – tette hozzá a fiatal pedagógus.

Németh Károly kiemelte, ennek hatására valószínűleg a turizmus is erősödne, hiszen az embereknek több ideje lenne utazgatni, és már az ünnepi hosszú hétvégéken szívesen indulnak az emberek túrázni és pihenni egy másik városba. Emellett az emberi kapcsolatok is javulhatnak és minőségibbé válhatnak, hiszen több időt tudnának tölteni egymással.

Fotók: pixabay.com

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.