- hirdetés -

A Nemzeti Emlékezet Bizottság (NEB) hozta létre azt a megrázó vándorkiállítást, melyet kedden nyitottak meg Orosházán az Árpád kertben.

A kiállításon a szovjet mintára létrehozott magyarországi munkatáborokat mutatják be, a kommunista államhatalom egyéb megtorló intézkedései mellett. A tablókon írások és fotók láttatják a Magyar Gulágot. Recsket Buda-Délt, a Hortobágyot, ahová azokat zárták, akikre a Rákosi-rendszer rásütötte az ellenség bélyegét.

Írások és fényképek mutatják be a táborok világát (Fotó: Horváth Bence)

A megnyitón Benkő Lajos, az Orosháza és Térsége Gazdakör alelnöke köszöntötte elsőként a megjelenteket. Beszédében felvázolta az a kort, melyben a munkatáborok, internáló táborok létrejöhettek. Személyes és családi példán keresztül mutatta meg a középparaszti réteg felszámolására, TSZ-be kényszerítésére létrehozott intézkedéseket, a kuláklisták, a beszolgáltatások, padlássöprések, kitelepítések, internálások korszakát. Amikor a hírhedt ÁVH azt zárt börtönbe, munkatáborba, kínzott és alázott meg, akit csak akart.

„Az emlékezés számunkra nem lehetőség, hanem kötelesség” (Fotó: Horváth Bence)

A megnyitón megosztotta gondolatait a jelenlevőkkel Dávid Zoltán, Orosháza polgármestere és dr. Rákóczi Attila a Békés Megyei Kormányhivatal főigazgatója. Mindketten azt hangsúlyozták, hogy a kommunista diktatúra által elkövetett bűnök nem évülhetnek el, nem szabad elfelejtenünk azokat és az utánunk következő generációknak is tovább kell adnunk. Az emlékezés számunkra nem lehetőség, hanem kötelezettség.

A kiállítást Soós Viktor Attila, a NEB tagja és Cseh Tibor, a Magyar Gazdakörök Szövetsége (MAGOSZ) megbízott főtitkára nyitotta meg.

A Magyar Gulág kiállítás október 29-ig látogatható.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.