- hirdetés -

Nagy a forgalom mostanság a Körös-Maros Nemzeti Park Kardoskúti tájegységén. Vándorló madarak seregei érkeznek és távoznak nap mint nap.

Itt az ősz. Ilyenkor minden évben benépesülnek a légi országutak, költöző madarak milliói indulnak el költőhelyükről a déli melegebb tájak felé, hogy aztán tavasszal visszatérhessenek igazi hazájukba. A természetvédelmi szakemberek számára az egyik csúcsidő ez. Mint Vasas András, a Körös-Maros Nemzeti Park (KMNP) munkatársa elmondta, ilyenkor nagyon sok időt töltenek a területen.

Az idei első csapatok már megérkeztek (Fotó: KMNP, Palcsek István)

– A munka ugyan az mint máskor, csak több tízezer madarat tovább tart megszámolni, mint harmincat. A feladatunk az itt élő állatok, madarak védelme, nyugalmuk biztosítása és az egyes fajok populációinak nyomon követése. A gólyák kezdték a vándorlást augusztus vége felé. A fecskék nagy csapatai is elmentek szeptember közepén, de belőlük még a múlt héten is lehetett néhány példányt látni. Szeptember végén volt egy nagy felfutása a kék vércse állománynak. Akkor, mintegy hétszáz madár gyűlt itt össze a Fehér-tó környékén. Mostanra ők már továbbmentek dél felé. Mostanában kezdődik a daru szezon – mutatta be az elmúlt hetek eseményeit Vasas András.

Nap közben a mezőgazdasági területeken táplálkoznak (Fotó: KMNP)

A Skandinávia északi és középső részén költő darvak megkezdték a vándorlást. Délre vezető útjuk során a zömük most érkezett meg a Hortobágyra, az eleje pedig már Kardoskúton jár.

– Október közepe, vége az itteni fő érkezési idejük. Vándorlásuk közben ezrével állnak meg pihenni minden évben, és amíg az idő nem fordul igazán zordra, itt is maradnak. Reggelente kirepülnek a földekre, a learatott kukorica táblákon, réteken csemegéznek. Ehhez persze az kell – a darvaknak és velük egy időben költöző libáknak, récéknek – hogy legyen víz a tóban. Jelenleg ez még nincs, kellene még néhány nap esős idő hozzá – teszi hozzá a szakember.

Mint megtudtuk, a Fehér-tónál október vége felé, novemberben, átlagos években mintegy húszezer daru, huszonöt- huszonnyolcezer liba, többségében nagy lilik, többezres tőkés réce állomány gyűlik össze és néhány százra tehető a kanalas réce, fütyülő réce állománya.

Reméljük, hogy a szükséges eső megérkezik, a vándorok valóban itt állnak meg pihenni és akkor a szép időt hozó novemberi délutánokon szép élményt adhat az út északi oldalán épített kilátóból egy jó távcsővel szemlélni őket.

Kiemelt kép: KMNP

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.