- hirdetés -

Újabb kiállítás megnyitójának a helyszíne volt október 15-én a Városi Képtár. A magyar festészet napjához közeledve ezúttal Kohut Béla várta nem kevesebb, mint 28 alkotással a művészetet kedvelő érdeklődőket.

1985 volt az év, amikor Kohut Béla először ecsetet ragadott a kezébe. Ekkor történt az, hogy elment egy kiállításra és feltette magának a kérdést: az ott látottakat miért ne tudná elkészíteni ő maga is? Azóta rengeteg önálló kiállítása nyílt már, de csoportos tárlatoknak is tevékeny részese volt az évek során. A festmények mellett grafikákat is szívesen készít. Ezúttal a Színek és szavak nevet adta kiállított alkotásainak.

– Nemcsak magára a látványra koncentráltam, hanem a színeket és az alattuk megfogalmazott szavakat, idézeteket is fontosnak tartom. A lényeg, hogy a képekre tekintve ne csak nézzünk, hanem lássunk, gondolkodjunk is. De mivel én humort szerető ember vagyok, így a mostani képeim se csak és kizárólag a komolyságról szólnak – mesélte.

A megnyitót Kohut Béla lánya, Kohut Petra gitárművész foglalta keretbe játékával (Pusztai Antal Balladája, Johann Sebastian Bach Menüettje és Napoleon Coste Etűdje is elhangzott). Kezdésként maga Kohut Béla szólt néhány szót a szépszámú közönséghez, elmesélve, hogy a megnyitó egy különleges dátumhoz, az október 18-i magyar festészet napjához is kapcsolódik, így a múlt hőseinek és a jelen alkotóinak is kifejezte tiszteletét mostani alkotásaival. Megemlékezett egykori alkotótársairól, Szilágyi Cecíliáról és Gyúró Istvánról.

A tárlatot Mezei-Fehér Judit, a Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola igazgatóhelyettese nyitotta meg, aki azonban az ilyenkor szokásos életrajzi ismertetők helyett egy kedves történetet osztott meg kettőjük kapcsolatáról.
– Az évek során Kohut Béla számos korszakának lehettem szemtanúja és csodálója. Bár volt egy olyan időszak, amikor nem kedveltük egymást, egy 2008-as kiállítása alkalmával megtört a jég, azóta pedig a mai napig tartó barátságunkról beszélhetek, olyan mintha jobban ismerne engem, mint én magamat.

A nyugati és keleti gondolkodás szimbiózisa jelenik meg képi világként, üzenetként. Ő tette számomra érdekessé ezt a filozófiát. Olyan személyiség, aki erőt, hitet tud adni puszta jelenlétével. Gondolatai folyamatosan akörül forognak, hogyan lehetne létrehozni egy jobb, tisztább és szerethetőbb világot – hangsúlyozta.

Mezei-Fehér Judit a megnyitót Coelho következő idézetével zárta: Elég, ha az ember elhiszi, hogy léteznek angyalok. Elég, ha szüksége van rá és megmutatkoznak, ragyognak, mint a hajnal első fénye. Mint mondta, jó hogy ismét élet van a képtárban. A vendégeket ezt követően arra kérte, hogy jöjjenek, nézzék meg a képeket, de legyenek csendben, hiszen akkor szólni fognak hozzájuk a képek.

A kiállítás január 7-ig lesz megtekinthető a Városházi Galérián.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.