- hirdetés -

A jazz aranyhangjai – Ezt a címet viselte a Szaniszló Richárd Trió tegnap esti fantasztikus koncertje. Szaniszló Richárd vibrafonon játszott, Oláh Péter a bőgő húrjait pengette, Hidász Tamás pedig a dobokat ütötte.

Ingyenes koncertnek lehettünk szem- és fültanúi október 15-én a Petőfi Művelődési Központban. A Szaniszló Richárd Trió a Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola és a PMK közös szervezésében érkezett városunkba a Közösségi hangjegyek, Térzene Orosházán programsorozat keretében.

Már a koncertre csalogató felhívás is nagyon figyelemfelkeltő volt: „A trió játéka a jazz egy olyan árnyalatát képviseli, ami itthon még kevésbé ismert, pedig határainkon túl ez a fajta szépség már évtizedek óta léleküdítőként szolgál. Így a hagyományos hangzás keresése helyett a hallgató behunyt szemmel kezdje el az utazást a zenészekkel.”

Szaniszló Richárdot jól ismerhetik az orosháziak, hisz a neves zenész egy időben a helyi művészeti iskolában is tanított ütőhangszertanárként. Aztán az élet másfelé sodorta, de a helyszín valójában nem is számít, a lényeg a hangszeren van: Szaniszló Richárd a hazai jazzélet meghatározó szereplője lett, a vibrafon mestereként tartják őt számon. Mindegy, milyen formációban lép szánpadra, személyisége garantálja a sikert.

A koncert után Szaniszló Richárd egykori tanítványát, az Orosházi Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola jelenlegi ütőhangszertanárát, Lengyel Eriket kérdeztük koncertélményéről.

– Ahogy Szaniszló Richárd fogalmazott, eléggé balladisztikusra sikerült ez a műsor, de az utolsó 3 track rendesen bepörgött, ami engem igazán megfogott. Ezt a típusú jazz zenét kedvelem. Ricsi zenéjének van egy jellegzetes hangulata, ami nagyon mélyen lélekre ható, jellemzi egyébként nagyon kedves, odaadó személyiségét. Már az első számmal, a Barátok című trackkel nagyon betalált, és kellemes hangulatot hozott a színházterembe. A közreműkődők is profi, igényes zenészek voltak. Rengeteg új színnel, hangzással szembesültünk a koncert során folyamatosan, az érdeklődést fenntartva a zenei és szakmai specialistáknak.

Erik hozzátette, rég volt nézőként koncerten, és nagyon örül, hogy Orosházán egy ilyen magas nívójú koncertet lehetett hallani. Ütős szemmel igazi csemege volt a számára Szaniszló Richárd és Hidász Tomi játéka egyaránt.

Fotók: Horváth Bence

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.