- hirdetés -

Lengyel Erik ütőhangszerművész évekkel ezelőtt a helyi zeneiskolában, az Orosházi Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti Iskolában tanulta meg az alapokat. A 26 éves tanár ebben a tanévben visszatért alma materébe, hogy továbbadja a dobok mellett a marimba, a xilofon és a vibrafon játékának titkait.

– Jó élmény újra itt lenni. Óraadó tanárként sok helyütt, több városban megfordultam az évek során, és Orosházára visszatérve megtapasztaltam azt, milyen fontosak a megfelelő körülmények. Hatalmas előnye a zeneiskolánknak, hogy remek hangszerparkkal bír. Itt nívós hangszereken tanulhatnak a gyerekek, és ez nagyon sokat jelent – kezdte Erik.

A fiatal tanár Debrecenben végzett az egyetemen előbb klasszikus ütőhangszeres előadóművész szakon, majd a Krakkóban töltött fél év után a mesterképzést is kipipálta, melyet 2020-ban a tanári szakkal is kiegészített.

– Ha a koncerteken meghallják a gyerekek az ütős hangszerek hangját, felcsillan a szemük, mégis a beiratkozáskor azt tapasztaljuk, sajnos kevesek választják ezt a tanszakot. Nem volt könnyű szeptemberben sem összehozni a megfelelő létszámot, jártuk a kollégákkal az iskolákat, és egy kis zenés bemutatóval próbáltunk növendékeket toborozni. Talán kevesen tudják, hogy a művészeti iskolába felnőttek is beiratkozhatnak, a képzések ugyanis nincsenek korhatárhoz kötve. A tandíj valamelyest drágább a dolgozóknak, mint a tanulóknak, de azért még így is nagyon kedvező – emelte ki.

Lengyel Erik ütős tanára annak idején Szaniszló Richárd volt. Azt mondja, rengeteget tanult az Ady utcai teremben attól az oktatótól, akit már többszörösen megválasztottak Magyarország legjobb vibrafonosának.

– Bementem gyerekként a terembe, és egyszerűen feltöltődtem attól, ahogy ő játszott, és ahogyan ő tanított. Mindig is jobban szerettem a dallamhangszereket, a vibrafon nekem is nagyon a szívemhez nőtt. A Nemzeti Tehetség Program pályázatán sikerült ösztöndíjat nyernem, és ez az összeg segített abban, hogy egy nagyon színvonalas hangszert vásárolhassak a munkámhoz – mesélte.

Lengyel Erik fiatal kora ellenére rengeteg zenekarban megfordult már, főként fúvószenekarok és hivatásos szimfonikus zenekarok tagjaként állt színpadra. Játszott korábban az OFZE-ben, a Körösparti Vasutas Koncert Fúvószenekarban, megfordult több alkalommal az Óbudai Danubia Zenekarban, a Békés Megyei Szimfonikus Zenekarban, a Szolnoki Szimfonikus Zenekarban és a debreceni Kodály Filharmóniában is. A komolyzene mellett a könnyűzenében is kipróbálta magát.

– Szakközépiskolás éveim alatt volt egy rockbandánk, mely főként orosházi tagokból állt. Hart Gábor gitárművész, Olajos Tamás, Radics Róbert és én alapítottuk meg a Feszültség zenekart. Egyszer az orosházi Nyári Fesztiválon főműsoridőben játszottunk, emlékszem, a színpad az Árpád kertben volt felállítva. Rengetegen voltak, az egy hatalmas élmény volt – tette hozzá.

Ma már a koncertélmények mellett Erik a gyerekek sikereivel is töltődik.

– Jó kedvre derítenek a tanítványaim, főleg, ha azt látom rajtuk, hogy akarják, és szorgalmasan gyakorolnak. Óraadói múltamból már van olyan növendékem, aki ezt a pályát választotta, ő most Debrecenbe jár ütős képzésre. Nagyon jó érzés tudni, hogy én indítottam el. A mai napig tartjuk a kapcsolatot, gyakran kér tanácsot tőlem. Jelenleg húsz növendékem van, nagyon sok köztük az alsó tagozatos, 19 fiú mellett mindössze egy lány jár erre a tanszakra. A mi munkánkban talán az a legjobb, hogy ki tudunk teljesedni benne. Azt csináljuk, amit szeretünk, és szerintem ennél több nem kell. Egyrészt átadunk valamit a tanítványainknak, ami óriási élmény, másrészt a zene által kifejezhetjük önmagunkat mások felé, és a koncertek által örömet tudunk okozni a közönségünknek. Jó pálya ez, én csak ajánlani tudom – zárta gondolatait.

Lengyel Erik szólókoncertje csütörtökön megtekinthető lesz online. Keresse a videót az OrosCafén!

Fotók: Horváth Bence

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.