- hirdetés -

A 30-ik születésnapját ünnepelte idén a Terrakotta Csempecentrum. Mint minden évben, idén is részt vettek Bolognában a Cersaie nevű szakipari kiállításon. Ezen a tárlaton mutatják be a gyártók a következő időszak trendjeit, ami meghatározza a piacon és a Terrakottában bemutatott burkolatokat is.

– 2021-ben ünnepelte 30-ik születésnapját a Terrakotta, amit szeptember végén ezúttal egy bolognai csempekiállításon, a Cersaie-n való részvétel tett még emlékezetesebbé számunkra. Ezt az eseményt egyébként évente meg szokták rendezni, egyedül tavaly maradt el a pandémia miatt, ezúttal azonban újra fogadták a csempegyártás színe-javát, hosszú évek óta visszatérő vendégként a Terrakotta munkatársai is ott voltak – mesélte Vidákovics Zoltán tulajdonos.

A márvány örök klasszikus, de mindig meg tud újulni

Elmondta, a tárlat egyben azt is meghatározza, hogy melyek lesznek a következő időszak trendjei a piacon, mik lesznek azok a minták, felületek, méretek, melyek dominálnak, meghatározzák a lakberendezési irányvonalakat a közeljövőben.
– Az volt az érdekessége a kiállításnak, hogy most nem volt olyan, hogy valaki kiugrott volna egy különlegességgel, hanem az összes gyártó egységesen hozott ki élénk színeket és élénk színekkel átitatott kőmintás lapokat. Ezek olyan szempontból is érdekesek, hogy korábban nem igazán volt jelen a piacon, most pedig már mindenkinek van ilyen terméke, mondhatni trenddé vált. Valamint sok gyártónál újra tömegesen megjelent a márványminta, az örök klasszikus. Mindig meg tud újulni és időről időre slágerré válik – mesélte a tulajdonos.

Az aranyminták is nagy reneszánszukat élik

Megtudtuk, jelenleg az élénk színek dominálnak a piacon, így a Terrakotta Csempecentrumnál is, legyen az világoskék, sárga vagy éppen fekete, melyek már évek óta meghatározzák a kínálatot. A márványmintás burkolatoknak emellett egy olyan érdekes tulajdonságáról is beszámolt, mint a benne lévő aranymintázatok. Az aranyminta ugyanis nagy reneszánszát éli mind a szanitereknél, mind a lakberendezési kiegészítőknél.

– Ezúttal viszont inkább az a jellemző, hogy a márványban egy kicsi, leheletnyi arany van, a visszafogott irányvonalat kezdték el használni, így azok számára is érdekes opcióvá válik a minta, akik esetleg ódzkodnak tőle – tette hozzá.

Attól, hogy valami kő, még nem kell szürkének lennie

Számos szép, színes dolgot készítenek el belőle a gyártók, ami izgalmas irányba tereli a lakberendezést, építkezést, lakásfelújítást. Külön érdekesség, hogy a 90-es években divatosnak számított az úgynevezett cotto stílus, amit visszahoznak a gyártók.

Vidákovics Zoltán hozzátette, az anyagok és a technika természetesen modernizálódott, a lapok is sokkal inkább modern hatást keltenek, mégis ugyanazokkal a mintákkal, formákkal találkozhatunk, mint a 90-es években. Egy másik régi klasszikus, a mészkőhatású lapok szintén visszajöttek a mindennapi kínálatba. A gyártóknál a mészkő különböző mintái és formái a modern technikának köszönhetően szebben adják vissza az eredményt, mint a korábbi mészkőhatású lapoknál.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.