- hirdetés -

A Justh Zsigmond Városi Könyvtár gyermekkönyvtárában gyűltek össze gyerekek és szüleik, hogy az Olvasháza, olvasás népszerűsítő program idei zárásán a legjobbak átvehessék díjaikat.

Az Országos Könyvtári Hét programsorozatán belül megtartott rendezvényen Tengerics Éva gyermekkönyvtáros elmondta, nagyon nehéz volt a tavaly októberben kezdődött időszak a program valamennyi résztvevője számára.

A legkitartóbbak vettek részt az eredményhirdetésen (Fotó: Horváth Bence)

– Két éve indítottuk el az olvasás népszerűsítő programot, melynek az a lényege, hogy a gyerekek meghatározott számú könyvet elolvassanak az egy év alatt. Ez az alsósoknál minimum négy, a felső tagozatosoknál hat kötet. A könyvek elolvasása után egy abból készült feladatlap kitöltésével „igazolják” a teljesítést. A legjobbak között év végén értékes könyveket sorsolunk ki. A mögöttünk álló év (a program októbertől októberig tart) nagyon nehéz volt mindannyiunk számára. A pandémia miatt jó ideig zárva is volt a könyvtár. Nagy öröm számunkra, hogy a gyerekek, nagyrészt azért megoldották. Volt aki eljött és a művelődési ház előtt vette át a megrendelt irodalmat, volt aki a könyvet házhoz akciót vette igénybe. Volt persze olyan is, aki a jelentkezők közül lemorzsolódott. Most a legjobb, legkitartóbb kilenc kis olvasónkat díjazzuk egy-egy értékes könyvvel – foglalta össze a könyvtáros.

Mindenki nagy örömmel vette át az ajándékát (Fotó: Horváth Bence)

Hagymásiné Lazanyecz Anikó gyermekkönyvtáros felsorolta, melyek voltak a kedvenc könyvek: – Népszerűek voltak az állatokról szóló történetek, mint például az Oszkár magányos karácsonya, az Add a mancsod, A bagoly, aki félt a sötétben. Ezeket többen is kiválasztották az asztalon lévők közül. Nagyon sokan olvastátok a Naphegy kiadó gyerekeknek szóló életrajzi sorozatát, gondolok itt  A lány, aki szavakkal varázsolt, A fiú, akit elvarázsolt a zene, A fiú, aki varjúvárról álmodott, A lány, aki orvos akart lenni címűekre. Voltak, akiket a múlt érdekelt jobban, azok például a Lovagok között vegyültek el képzeletben, mások nagyon is modern témák után érdeklődtek, ők pl.  a Cirrus a tűzfalon c. mesével ismerkedtek meg.

A díjazottak: Albert-Sárközi Barnabás, Albert-Sárközi Bertold, Balogh Réka Csengele, Csizmadia Dávid Ferenc, Keresztes Viktória, Kiss Emma, Kiss Zsófia, Kovács Hanna Milla, Kovács Lola Tamara.

A könyvtárosok remélik, hogy a mostantól induló évben is sokan jelentkeznek a kihívásra és a körülmények is kedvezőbbek lesznek a mögöttük hagyott szezonénál. Az ajánlott irodalom rendelkezésre áll és a hozzájuk tartozó feladatlapok is elkészültek – indulhat a harmadik szezon.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.