- hirdetés -

Az Idősek Világnapját ünnepelték meg október 7-én a Platán Idősek otthonában. Az intézmény ellátottjainak zenés produkciókkal, versekkel és egy nagy közös ebéddel is kedveskedtek a jeles nap alkalmából.

– Készülünk rá, mindig várjuk ezt a kis ünnepséget. Nagyon örülünk neki, hiszen egy kis színt hoz a mindennapjainkba – nyilatkozta Györgyi Ferencné Julianna, a Platán Idősek Otthonának egyik lakója az intézmény hagyományos Idősek Napja alkalmából szervezett rendezvényéről, ami az elmúlt évekhez hasonlóan ezúttal sem maradhatott el.

Az otthon vezető ápolója, Urbán-Szarka Krisztina elmondta, az évek során egy olyan hagyománnyá vált náluk ez az esemény, amit még később is szívesen idéznek fel egymás közt az ellátottak.
– A programot is mindig a kívánságaiknak megfelelően állítjuk össze, legyen szó nótákról, versekről vagy éppen mesejátékról. Ezen kívül is számos rendszeres programmal igyekszünk színesíteni az otthon lakóinak mindennapjait a különböző világnapok, majálisok, születés- és névnapok megünneplésével – tette hozzá.

Versekkel, zenés produkciókkal kedveskedtek az otthon lakóinak (Fotó: Takács Csaba)

Október 7-én az Idősek Napja alkalmából gyűltek össze az épület közösségi termében, ahol a vendégek köszöntését követően Dávid Zoltán, Orosháza polgármestere szólt néhány szót az eseményen résztvevőkhöz. Megköszönte az intézmény dolgozóinak áldozatos munkáját, különösen a közelmúltbeli, koronavírus-járvánnyal megterhelt időszakban. Mint mondta, tudja, hogy ez az időszak nagyon megviselt mindenkit, a dolgozók mellett az intézményben élő időseket is, akik viszont végtelen türelemmel és méltósággal viselték azt, hogy egy ideig nem láthatják szeretteiket.

– A mai nap különleges, hiszen az időseket, szépkorúakat ünnepeljük. Ez azonban véleményem szerint a valóságban nem így van, hiszen a szépkorúakat minden nap megünnepeljük. Önöket, akik nagyon sokat tettek ezért a városért, dolgoztak és nevelték gyermekeiket, unokáikat. Mindezt megköszönni szavakban nem lehet. Szeretnék Önöknek továbbra is boldogságot, jó egészséget kívánni, hogy még nagyon hosszú ideig tudjanak találkozni családtagjaikkal. A mai napon pedig érezzék nagyon jól magukat – hangsúlyozta a polgármester.

A köszöntő beszédek sorát Bogárné Kiss Ildikó, az Egységes Szociális Központ igazgatója folytatta, aki kiemelte, hogy ennek a világnapnak a megünneplése szerves része életüknek. Nekik, szociális területen dolgozó szakembereknek mindenkinél jobban át kell érezniük ennek az ünnepnek a jelentőségét és örök érvényességét. Hiszen az idős személyek tisztelete, segítése egyidős az emberiséggel. Erről soha nem feledkezhetünk meg, tiszteljük a bennük lévő tudást, támaszkodjunk bölcsességükre, gazdag élettapasztalatukra.

Minden évben megünneplik az Idősek Napját (Fotó: Takács Csaba)

– Egy olyan gondolkodó, mint Albert Schweitzer szavaival szeretném zárni köszöntőmet, aki mindent tudott az idősödő szellemről: A fiatalság mércéje nem az életkor, hanem a szellem és a lélek állapota. Csak az öregszik meg, aki lemond eszményeiről. Az évek múlásával ráncossá lesz az arcod, de ha kialszik belőled a lelkesedés, akkor a lelked ráncosodik meg. Az ember akár 16 éves, akár 66, csodára szomjazik. Elámul a csillagok örökkévalóságán, a gondolatok és a dolgok szépségén – emelte ki az igazgató.

Az idősotthon dolgozói ezt követően énekkel és versekkel kedveskedtek ellátottjainak, majd a rendezvény vendége, Derzsi György színművész szórakoztatta őket zenés műsorával. A programokat követően az ünnepség végül egy jó hangulatú közös ebéddel zárult.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.