- hirdetés -

Hétfő este 6 órakor következett be a „tragédia.” Nem működött a Facebook, az Instagram, a Messenger és a WhatsApp üzenetküldő szolgáltatás sem. Hat órán át tartott ez az állapot. Orosházi fiatalokat kérdeztünk arról, hogyan élték meg a nem mindennapi eseményt.

– Engem a Facebook annyira nem érint, inkább az Instagramot használom – mondta Zsíros Fanni. – Annak leállása már jobban érdekelt. Egyébként épp otthon voltam és videójátékoztam, mikor ez történt. Először azt hittem, az internettel van baj, aztán derült ki, hogy komolyabb a probléma. Nem hatott meg túlságosan, a bátyám jobban ki volt akadva. De azért furcsa volt, ösztönösen rá akartam nézni 10 percenként az Instagramra, aztán mindig rádöbbentem, hogy nem működik. Úgyhogy nagyon új élményként hatott rám, hogy telefonálnom kellett. Írni nyilván sokkal egyszerűbb, mint beszélni. Furcsa volt, hirtelen azt sem tudtam, mit mondjak a vonal túlsó végén állónak, szinte csak makogtam. Mindig nálam van a telefonom, két éve viszont volt egy nap, mikor szervizbe kellett adnom. Nagyon más volt nélküle, folyton kerestem a zsebemben. Nem volt annyira rossz az a nap sem, el lehetett viselni, de szerintem ma már nélkülözhetetlen az életünkből.

– Az Instagramot és a Messengert használom a leggyakrabban – mesélte Rácz Nikol. – Azért érintett rosszul ez a leállás, mert akikkel személyesen nem tudok találkozni, azokkal ezeken a felületeken szoktam beszélgetni. Olyan szempontból viszont jó volt, hogy több időm maradt másra, például a tanulásra. Nem vonta el a figyelmemet a háziról a netezés. Emlékszem, 7.-8. osztályban még beszedték reggelente a suliba érve a telefonunkat, és csak nap végén kaptuk vissza azokat. Szerintem akkoriban többet beszélgettünk, most a szünetekben inkább a telefonozás foglal le minket. Engem kikapcsol, ha nézegethetem egy kicsit a közösségi oldalakat. Sok időt töltök netezéssel, gyakran előfordul, hogy beleragadok, és észre sem veszem, hogy közben mennyire eltelt már az idő. Így van ez például akkor is, ha a TikTokot nézem. Szerintem ez a mai világ már nem létezhetne net nélkül.

Fotó: Horváth Bence

– Én nem is vettem észre a leállást. Hat óra körül ment el a rendszer, nekem pedig nyolc óra után írt a barátnőm Snapchaten, hogy nem működnek bizonyos platformok – vette át a szót Veres Zsófi. – Elfoglaltam magam, elvoltam, TikTokoztam. Szerintem ma már elképzelhetetlen lenne a világ internet nélkül. Minden területen használjuk, a suliban is már neten küldik a házikat, ott oldjuk meg a feladatokat. Nem tudnánk boldogulni nélküle. A feladataimat, a kitűzött céljaimat mindig teljesítem, azok kárára nem megy az internetezés. Nálam a pihenési időből vesz el a telefonozás, de éjszakára mindig lenémítom és leveszem a Wi-Fit is.

– Engem nem érintett meg túlságosan ez a leállás – mondta Lentvorszki Pál. – A Facebookot és a Messengert egyébként sem nagyon használom, ha azt mondom, hogy heti kétszer megnyitom, az körülbelül egy reális szám. Nem nagyon szeretem a kapcsolattartás ezen módjait. Ha valaki el akar érni, akkor hívjon fel telefonon! Nálam az is előfordul, hogy egy napig rá sem nézek a telefonomra. Ha motorozok, vagy elmegyek horgászni, akkor pláne nem figyelgetem, gyakran azt sem tudom, hová tettem. De az ismerőseim tisztában vannak ezzel, úgyhogy nem aggódnak értem. Ha pedig elutazom pihenni, akkor van, hogy egy hétig sem vagyok elérhető. Jobb dolgom is akad ilyenkor.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.