- hirdetés -

Nem élhetünk így!”, „Változtatnunk kell!”, „Kezünkben a lehetőség!”, „Rajtunk áll vagy bukik minden!” – vallja egyöntetűen Mészáros Zsuzsanna, Bodzán Alíz és Benkő Panna, vagyis a református iskola Arete környezet- és állatvédő csoportjának alapító tagjai. Tehetséges tanulókat bemutató sorozatunk e heti, rendhagyó részében őket ismerhetik meg olvasóink.

A három 8.b osztályos tanuló példaként szolgálhat minden gyermek és felnőtt számára. Az Arete csoport tagjai azt a célt tűzték ki maguk elé, hogy megértessék a saját korosztályukkal és a szülőkkel is a fenntartható fejlődés fontosságát.

– Azt szeretnénk, ha a diáktársaink és a felnőttek is elhinnék, mindannyian képesek vagyunk tenni a környezetünk védelméért. Mind egyenként, külön-külön is – mondta Alíz. – Szeretnénk, ha az emberek felelősséget éreznének a természet iránt, ha alapvető lenne mindenki számára a környezetvédelem, és nem éreznék cikinek, hogy ezzel foglalkoznak. Nem könnyű a dolgunk, mert azt látjuk, hogy ez nem igazán érdekli a mai gyerekeket, de azért nem adjuk fel! Mi vagyunk a jövő generáció, rajtunk múlik a bolygónk egészsége és védelme.

Kapcsoljuk le a lámpát, amikor nincs rá szükség! (Fotó: Horváth Bence)

– Mindenkinek rá kell hangolnia magát, hogy ez egy jó dolog, amire érdemes időt és energiát fordítani – folytatta Zsuzsi. – Aztán jön a következő lépés, elhatározni, min akarunk változtatni. Ha mondjuk valakit zavar, hogy szmogban él, akkor átáll a napelemekre, és próbálja a szomszédjait is meggyőzni arról, hogy érdemes váltani. Ha valakit zavar a sok szemét az utcákon, akkor újrahasznosítható csomagolású termékeket vásárol és műanyag helyett vászonzacskót használ majd. Ezek mind apró lépések, és a legtöbbjük csak elhatározás kérdése.

– Tavaly minden héten szerdán előadást tartottunk az iskolarádióban – vette át a szót Panna. – Mi is felszólaltunk és egy-egy tanár is segített nekünk a témák megszerkesztésében. Tanácsokkal, praktikákkal láttuk el a diáktársainkat a környezet- és állatvédelem témakörében, köztük például a vízpocsékolás és árampazarlás témájában. Ezekről aztán plakátokat is készítettünk, hogy a sok hasznos információ még többekhez eljuthasson, és aztán még tovább a gyerekek szeme előtt legyen. Reméltük, ha gyakran találkoznak a plakátokkal, jobban tudatosulnak majd az üzenetek.

Ne sajnáljuk az időt a szelektív gyűjtésére! (Fotó: Horváth Bence)

A három lány azt mondja, a szülőket is szeretnék megcélozni felhívásaikkal. Abban bíznak, ők majd megtanítják a környezettudatos szemléletet a gyerekeiknek. Emellett az Arete kisfilm forgatását is tervezi.

– Azt szeretnénk a kisfilm által bemutatni, min lehetne/kellene javítani Orosházán és környékén környezetvédelmi szempontból – folytatták. – Emellett transzparensekkel fogunk vonulni az utcán, ezeken is arra hívjuk fel a figyelmet, mi mindennel szennyezzük, károsítjuk a környezetet, és mit tehetnénk ez ellen.

A lányokat arról is kérdeztük, mi volt az a „szikra”, ami bennük a tüzet meggyújtotta, a csoport létrehozását elindította.

– Angliában részt vettem egy diákkonferencián, mely a túlhalászásról szólt – mondta Zsuzsi. – Annyira borzasztó dolgokat láttam, hallottam, hogy elhatároztam, tenni fogok a környezetem védelméért. Angliában is volt egy Aretéhez hasonló csoportunk, a folyóparti iskolában kísérleteztünk is. Azt kutattuk, mi okozhatja a folyószennyezést, és mit tehetnénk ellene.

– Rendszeresen úszok élővízben – mesélte Panna. – Mindig is szörnyű volt látni a koszos, szeméttel teli vizet. Rájöttem, hogy ezt mind az ember művelte! Megfogalmazódott bennem, hogy ezen változtatni kell!

Ne pazaroljuk az ivóvizet! (Fotó: Horváth Bence)

– Számomra az állatvédelem a legfontosabb. Gyakran járok ki a kutyamenhelyre, segédkezek, sétáltatni viszem a kutyusokat, sőt az alsósokat is vittem már menhelylátogatásra. Engem kiskorom óta vonz ez a téma. Az Arete csoportban ez az én legfontosabb küldetésem – mesélt Alíz.

A lányok hihetetlen lelkesedéssel terveznek, szerveznek. Le a kalappal előttük! Csak így tovább! Ti vagytok a jövő!

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.