- hirdetés -

Megnehezíti a következő időszakot, hogy egyszerre van jelen az emberek életében az influenza, illetve a koronavírus delta variánsa. Ezek ellen a leghatékonyabb védelmet még mindig az oltások adják.

Egy évvel ezelőtt az emberek jobban odafigyelnek a személyes higiéniára, maszkot viseltek, lecsökkentek a társas érintkezések is, a szakemberek szerint ennek köszönhető, hogy az influenza nem tudott terjedni. Szlávik János a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa szerint nagy az esély arra, hogy idén már nem kerül el minket az influenza-járvány, ahogy a koronavírus-járvány negyedik hulláma is közeleg. Az esetszámok lassú emelkedése figyelhető meg.

Dr. Tóth Sándor virológus a Borsnak nyilatkozta, hogy mind az influenza, mind a koronavírus elleni oltóanyag felvétele erősen javasolt. Arra is kitért, hogy az influenza, illetve a koronavírus elleni vakcina beadása között – legyen szó akár első, második vagy már a harmadik adagról – minimum egy hónapnak el kell telnie.

Erre azért van szükség a szakember szerint, mert a szervezetnek két hétre van szüksége ahhoz, hogy hozzászokjon az ellenanyaghoz, ezen túl további két hét kell a teljes regenerációra. Megnyugtatott mindenkit, hogy a két oltás semmilyen hatással nincs egymásra, egyik sem erősíti fel a másikat.

Az influenza minden évben világszerte százezrek halálát okozza, ezért – a koronavírus elleni vakcinák mellett – azt javasolják a szakemberek, hogy aki csak teheti vegye fel a védőoltást az ellen is.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.