- hirdetés -

2021-ben 15. alkalommal rajtolt el Magyarország legnépszerűbb közösségi sporteseménye, az NN Ultrabalaton. A Balatont megkerülő egykörös verseny egyben Közép-Európa leghosszabb futóversenye is, amelyet egyéniben, váltóban, futva vagy bringával teljesíthettek a résztvevők.

Idén rekordszámú, 17 ezer futó indult az eseményen, a mezőny Balatonfüredről rajtolva futotta körbe a magyar tengert. A több mint 300 egyéni induló mellett 1700 csapat vágott neki a 216 km-es távnak. A járvány miatt az egyébként májusi versenyt másodszor halasztották őszre.

Patyiné Bogdánffy Ágnes minden évben elmondja a verseny végén, hogy soha többé, aztán a következő rajtnál mégis mindig ott van. Így történt ez idén is. A hétvégén az összeszokott ötfős orosházi csapat ott volt a rajtnál.

Az összeszokott kis csapat (Fotó: Patyiné Bogdánffy Ágnes)

– Mokcsay Péter, Mokcsay Zsolt, Mokcsay Réka, régi barátunk Nepusz Tamás és én alkottuk a csapatot. Úgy osztottuk, hogy kb. mindenkinek egyforma etapok jussanak. Én kezdtem egy tizenhárom kilométeres távval aztán sorra a többiek, tíz-tizenkét kilométerekkel. A vasárnapi napra jutott a kevesebb. Az egészben a nem alvás a legrosszabb – kezdi a beszámolót Ági.

Akik részt vettek az Ultra Balatonon, kivétel nélkül azt mondják, hogy hatalmas buli. Óriási hangulat van, a közös szenvedély összehozza a társaságot. Nem véletlen, hogy amikor megnyitják a netes nevezési lehetőséget, az három perc alatt betelik.

Egy jellegzetes pillanat (Fotó: Patyiné Bogdánffy Ágnes)

– Rengeteget nevetünk, sokszor kínunkban, vagy a másik kínjain. Találkozunk régi haverokkal, és van egy semmihez sem hasonlítható hangulata az egésznek. Ki kell próbálni, nem lehet elmondani. Végül 21 óra 48 perces időt futottunk, ami egy jó középszintű eredmény a „Tóth Laciék” csapattól, de elsősorban nem is ez a lényeg – meséli a tanárnő.

Az idei verseny egyébként egy óriási pályacsúcsot hozott. Az egyéniben induló Csécsei Zoltán, 17 óra, 54 perc és 46 másodperc alatt teljesítette a 216 kilométeres távot, s ezzel átadta a múltnak Dan Lawson rekordját: a brit 2017-ben 18 óra, 30 perc és 20 másodperc alatt futotta körbe a Balatont.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.