- hirdetés -

Október 1-jén a Zene Világnapja alkalmából a Gregus Tárogató Együttes érkezik Orosházára, a Petőfi Művelődési Központ koncerttermébe. A zenekar tagjai között találjuk Tóth Esztert, városunk zeneiskolájának egykori növendékét. A közelgő esemény kapcsán őt kérdeztük gyerekkori emlékeiről, sikereiről, valamint a tárogatóhoz és a szaxofonhoz fűződő viszonyáról.

Milyen emlékeket őrzöl a Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti Iskolában töltött évekről?

– Mindig nagyon jó érzéssel gondolok vissza egykori iskolámra, a zeneiskola mellett a Vörösmarty Mihály Általános Iskolára is, ahová ének-zene tagozatra jártam. A művészeti iskolában emberileg és szakmailag is nagyon sokat kaptam Csernai Lajos tanáromtól, akinél furulyázni, klarinétozni, majd szaxofonozni tanultam, de nem hagyhatom ki a sorból Lestyánné Anikó nénit sem, aki zongorakísérőként szintén sokat segített nekem, és aki anno a nővéremet is felkészítette a zongorapályára. Ha lehetőségem nyílik rá, mindig örömmel megyek vissza a zeneiskolába.

Miért épp a szaxofonra esett a választásod?

– Lajos bácsi ötlete volt, hogy próbáljam ki ezt a viszonylag új hangszert. Úgy gondolta, fizikálisan is alkalmas vagyok arra, hogy szaxofonon játsszak, tudni kell ugyanis, hogy ez egy viszonylag nehéz hangszer. De már mikor először megfújtam, éreztem, a sorsom el lett döntve. Szeretettel emlékezem vissza az Orosházi Fúvószenekarban eltöltött időkre is, meghatározó élmény volt K. Tóth Laci bácsi karnagy vezetése alatt játszani, nem beszélve a sok fellépésről, melynek köszönhetően Lengyelországba és Erdélybe is eljutottunk.

Orosháza után merre vezetett az utat, hol folytattad a tanulmányaidat?

– Csepelre, az Egressy Béni Zeneművészeti Szakközépiskolába kerültem, ahol dr. Puskás Levente lett a tanárom, később nála folytattam a zenei képzést a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karán, itt szereztem szaxofon művésztanár diplomát. Persze az, hogy valaki elvégzi az egyetemet, nem jelenti azt, hogy most már mindent tud. A zenéléshez szükség van a folyamatos gyakorlásra és tanulásra.

Amellett, hogy ezek szerint te is folyamatosan tanulsz, tanítasz is.

– Igen, két intézményben vannak növendékeim. Nagykőrösön a zeneiskolában alapfokú oktatás zajlik, Kecskeméten viszont a Kodály iskolában olyan szakgimnazista növendékeim is vannak, akik már konkrétan erre a pályára készülnek.

A tanítás mellett mennyire jut időd a koncertekre?

– Egyetemista koromban alapítottunk a társaimmal egy szaxofonkvartett, de ez sajnos a köztünk lévő földrajzi távolság miatt mára már megszűnt. Szaxofonnal nincs zenekarom, inkább alkalmi lehetőségeim adódnak, viszont a tárogatóval van egy formációnk, melyet hat éve alapítottuk meg. Ez a Gregus Tárogató Kvartett, mely október elsején Orosházán is színpadra áll.

Nem egy közismert hangszerről van szó. Hogyan jellemeznéd néhány szóban a tárogatót?

– Ez egy valódi hungarikum, egy igazi magyar hangszer. Felépítése hasonló, mint a klarinété, ugyanúgy fából készül, viszont a billentyűzete szegényesebb. A teste folyamatosan bővül, emiatt teljesen más a hangszíne, mint a klarinétnak, sokkal csengőbb, egyedibb, messzebb szóló annál. Érdekesség, hogy korábban azt mondtam, sosem fogok ezen a hangszeren játszani, de aztán egy egyesség miatt kénytelen voltam kipróbálni. Szabó Sándor, az együttes vezetője helyettesített engem két héten át a munkahelyemen, és cserébe azt kérte tőlem, fújjam meg ezt a hangszert. Rájöttem, hogy a tárogató sokkal izgalmasabb, mint gondoltam. Azóta is együtt zenélünk. A nevünkkel egy ezermester, Gregus Pali bácsi előtt tisztelgünk, ő készítette az általunk használt tárogatók egy részét.

Milyen repertoárral érkeztek Orosházára?

– Kérésemre én állíthattam össze az október elsejei zenelistát. Sok kórusművet hozunk majd a koncert első felében, a másodikban viszont már könnyedebb vizekre evezünk. Lesz csárdás, három nótából álló nótacsokor, és végül mesezenékkel zárjuk a koncertet. Ez utóbbit a fiatalok mellett az idősek is mindig nagyon élvezik, hisz visszatérhetnek egy kicsit a gyerekkorukba.

ZENEI VILÁGNAPI PROGRAMOK OROSHÁZÁN

Szeptember 30-án csütörtökön délután 5 órakor a zsinagógában kerül sor a Zenei Világnap alkalmából meghirdetett rajzpályázat kiállításának megnyitására, az eseményen fellépnek az orosházi művészeti iskola hangszeres növendékei. 

Október 1-jén a Zene Világnapján a Petőfi Művelődési Központ és a Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola közös szervezésben a Tér-zene pályázat keretében kerül megrendezésre a Gregus Tárogató Együttes koncertje.

Október 15-én Szaniszló Richárd jazz vibrafonos lép fel triójával a PMK és a Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola közös rendezésben. Szaniszló Richárd több mint 20 éve van jelen a hazai jazz életben, és több éven át volt az orosházi művészeti iskola ütő tanszakának tanára. 

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.