- hirdetés -

Megszokhattuk, hogy az Orosházi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Egyesülete igen aktív, legyen szó rendezvények, kirándulások szervezéséről, vagy akár pályázati lehetőségek kihasználásáról.

Az egyesület a 2020-as NER pályázaton egy erdélyi út támogatására is kapott pénzügyi segítséget. Mivel ez a járványhelyzet miatt meghiúsult, és 2021-ben sem láttuk hogy biztonsággal megrendezhető, így egy belföldi út utazási költségeinek fedezésére használtuk fel a rendelkezésre álló összeget – ismertette az előzményeket Erős Károly elnök. Az alábbiakban az ő beszámolóját olvashatjuk:

A három napos program fő célja a Duna-kanyar megismerése. A szállásunk Szlovákiában Párkány alatt a Duna bal partján Kovácsiban volt.

Szeptember 7-én reggel indultunk 29 fős csapattal. Első megállónk Szentendre volt ,ahol a belváros szépségeivel, hangulatával ismerkedtünk és sétáltunk egyet a Duna partján. Következő állomásunkon Dobogókőn elsősorban a Dunakanyar csodálatos panorámáját élveztük egy kiadós séta révén mindkét kilátóból.

A panoráma valóban gyönyörű (Fotó: Huszárik István)

Esztergom felé haladva egy meglepetés programunk meghiúsult, mivel Pilisszentlélek  a „Mi kis falunk”-ból ismert Teca kocsmájában forgatás volt, így nem tudtunk egy üdítő sört elfogyasztani. Párkányban sikerült kárpótolni magunkat. ahol nem csak sört, hanem finom ebédet is kaptunk. Rövid városnézés és bevásárlás után foglaltuk el szállásunkat Kovácsiban a Panoráma panzióban.

Nevéhez méltóan tényleg csodálatos a kilátás a Dunára, a szigetekre, hajókra, Zebegényre. Kellemes pihenéssel, alvással készültünk a következő mozgalmas és tartalmas napra.

Második napunkon délelőtt Visegrádon vártak, ahol szakavatott régész kísérőnk jóvoltából ismerkedtünk a királyi palota történetével, majd a fellegvár érdekes eseményeivel és az egyedülálló panorámával Dömöstől a Szentendrei sziget csúcsáig.

Ebédre visszatértünk Esztergomba, ahol a Szent Tamás hegyi kálváriától és kápolnától ismertünk meg egy közeli panorámaképet a Bazilikáról és a belvárosról. Az ebéd során találkoztunk az esztergomi nyugdíjas szervezet vezetőivel és rövid beszélgetésünk kapcsolat felvételt eredményezett kölcsönös látogatást, tapasztalatcserét ígérve.

A szép tájak mellett gyönyörű épületeket is megcsodáltak (Fotó: Huszárik István)

Délutáni programunk a Bazilikára és a vármúzeumra koncentrálódott. Megtekintettük a kincstárat és a királyi várat, és ismét egy csodálatos panorámát a Duna esztergomi szakaszáról, a hídról és Esztergom  városáról. A napunk ismét Párkányban végződött .

Utunk harmadik napján maradtunk a Duna túloldalán, és Zebegényben töltöttünk pár igen tartalmas és kellemes órát. A hajózási múzeumban a sok műszaki érdekesség mellett érdekes tárgyakat láttunk a világ minden tájáról. Megismerkedtünk Szőnyi István munkásságával a Szőnyi múzeum látogatása révén. Meglátogattuk a Kós Károly tervezte katolikus templomot, a Milleniumi emlékművet és a Kós Károly kilátót.

Hazafelé vettük utunkat, de Vácrátóton megállva kellemesen töltöttünk el egy órát a botanikus kertben, megcsodálva az üvegházat illetve a természetes szabad környezetet. Útközben egy vacsorával zártuk a jól sikerült három napos kirándulásunkat.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.