- hirdetés -

Dr. Szelényi Zoltán országgyűlési képviselőjelölt és Molnár Zsolt, az MSZP parlamenti képviselője, nemzetbiztonsági bizottsági tagja beszélt portálunknak a Pegasus-ügyről és az ellenzéki előválasztásról.

A hírekben szó esett, hogy a Pegasus nevű kémszoftverrel több személyt is megfigyeltek és lehallgattak az adott személy telefonján keresztül. Az Index tudósításában az eset magyar vonatkozása információk szerint már rajta van az EU vizsgálatának listáján. A Magyar Narancs szerint Stummer János szeptember 20-ra ismét összehívja az országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságát, hogy az érintett minisztereket kikérdezzék a Pegasus ügyről. Többek közt erről beszélt az OrosCafe-nak szeptember 18-i látogatásuk során dr. Szelényi Zoltán és Molnár Zsolt.

– Nagyon időszerű a kérdés, hiszen hétfőn nemzetbiztonsági bizottsági ülés lesz. Az ellenzéki képviselők ott lesznek, ahogy ott voltunk nyáron is, amikor egy rendkívüli ülés keretében tettünk kísérletet arra, hogy megtudjuk, mi történt ebben az ügyben. Valójában sokkal inkább egy olyan kérdés körül forog ez a téma, hogy kik és hogyan engedélyeztek lehallgatásokat, megfigyeléseket, ki és hogyan adott rá engedélyt, szakmailag indokolt módon, nemzetbiztonsági érdekből történik-e, illetve pártérdekeket szolgálhatnak-e ezek a megfigyelések?

Molnár Zsolt és dr. Szelényi Zoltán nyilatkozott a Pegasus ügyről és az ellenzéki előválasztásról (Fotó: OrosCafé)

Én nagyon hiszek és bízom abban, hogy hétfő reggel ezekre a kérdésekre választ kapunk. Van lehetőség egy ténymegállapító vizsgálatra, ugye ennek az a nehézsége, hogy a kormánypárti képviselők szavazata is szükséges hozzá. Ennek a lényege, hogy a Nemzetbiztonsági Bizottság az ügyet részleteiben is megismerheti, nemcsak olyan értelemben, hogy a miniszterek és a szolgálatvezetők válaszolnak a kérdésekre, hanem az iratanyagot is. Ha ez az eljárás el tud kezdődni, akkor úgy gondolom, válaszokat fogunk kapni, ha nem és a bizottság zárt ülésén tájékoztatókat hallgatunk meg, akkor ez egy hitvitává is fajulhat – ismertette a részleteket és az elképzeléseket Molnár Zsolt.

Dr. Szelényi Zoltán is megerősítette, hogy egy nagyon fontos kérdésnek tartja, hogy az állam kit, mit és mikor figyeltet meg és hogy ez törvényileg szabályozott keretek között történik-e. Ezzel kapcsolatban egy alkotmánybírósági beadványt is írt a közelmúltban (erről ide kattintva olvashatnak bővebben), amit az alkotmánybíróság befogadott, bízik benne, hogy hamarosan döntés is születik róla.

Szeptember 18-án országszerte, így Orosházán is elindult az ellenzéki előválasztás. Ennek első fordulójára szeptember 18. és 26. között kerül sor. A körzetben két jelöltre szavazhatnak: a Demokratikus Koalíció, az LMP, a Mindenki Magyarországa Mozgalom által támogatott jobbikos dr. Szabó Ervinre, és az MSZP-Párbeszéd, valamint a Momentum támogatását élvező dr. Szelényi Zoltánra.

Arról, hogy a jelöltek mit várnak az előválasztástól, ebben a cikkünkben írtunkMegmutattuk azt is, hogyan szavazhatnak az orosháziak. A szavazás az eredeti tervek szerint hétfőn fog folytatódni, reggel 8 órától.

– Nagyon örültem, hogy sikerült rendben felállítani a szavazósátrat a Spar előtt, amikor kimentem, tényleg hosszú sor állt előtte, szóval bizakodó vagyok, érzem az embereken az aktivitást, a változás iránti vágyat. Sajnos rajtunk kívülálló okokból az előválasztás szoftvere akadozott, lefagyott, ennek országosan is voltak jelei.

Az előválasztás hétfőn folytatódik, erről is szót ejtettek (Fotó: OrosCafé)

Előválasztás ugye még nem volt Orosházán, így ilyen tekintetben nem tudunk korábbi eseményhez viszonyítani, de ha lezárul ez a több, mint egyhetes periódus, akkor meg tudjuk mondani, hogy az emberek hány százaléka vett részt rajta. A budapesti részvétel a 2019-es előválasztáson 5 százalék volt, örülnénk annak, ha ennyien eljönnének Dél-Békésben is – nyilatkozta a képviselőjelölt.

Molnár Zsolt elmondta, úgy érzi, a 2019-es önkormányzati választás óta megmozdult valami az ellenzéki oldalon, bíznak benne, hogy ezúttal is magas lesz a részvételi arány. Részükről is nagy a várakozás a 2022-es országgyűlési választás felvezetőjének is tartott eseményekkel kapcsolatban.

– Arra hívom fel mindenki figyelmét Orosházán is, hogy a változást dr. Szelényi Zoltán képviseli, valamint Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere, három párt miniszterelnökjelöltje. Ők azok, akik az országot olyan irányba tudják fordítani, ami egy normális, civilizált Európai Uniós ország esetében szükséges – tette hozzá.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.