- hirdetés -

Az Orosházi Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola a Petőfi Művelődési Központ és a Harangos Néptáncegyüttes, egy Orosházán régen látott program megvalósításába kezdett. A remélhetőleg rendszeressé váló Táncház évnyitóját rendezték meg kedd délután.

A táncház vezetője, a „Refi” tanára, néptánc oktatója, Móricz Bence, a muzsikát pedig a békéscsabai Ludas zenekar szolgáltatta. Móricz Bencével beszélgettünk az előzményekről és a tervekről.

Móricz Bence és a gyerekek. Kezdődik a táncház. (Fotó: Horváth Bence)

– A református iskolával még tavaly beadtunk egy pályázatot a Nemzeti Tehetségprogram keretein belül. Az ebben a programban szereplő gyerekek részére szervezünk egy táncházat, de ha már van egy rendkívül jó zenekarunk és meg van a lehetőségünk arra, hogy nyitottá tegyük ezt a dolgot, az általános iskolával próbálunk egy kicsit komolyabb energiákat megmozgatni, hogy a gyerekek eljöjjenek ide. Most még tanítási idő van, az első és második évfolyam teljes létszámmal itt is van. Bízunk benne, hogy a harmadik, negyedik ötödik osztályosok is sokan eljönnek – mondja a kezdetekről Móricz Bence.

Mint megtudtuk, a Harangos Néptáncegyüttes vezetősége még nem véglegesítette az idei év programjait, de természetesen szeretnék – ha nem is havonta, de esetleg kéthavonta – megtartani a táncházat, ahol a gyerekek és a felnőttek is jól tudják érezni magukat.

Mint a nagyok. Zenekar, meg minden… (Fotó: Horváth Bence)

– Minden sporttevékenység, vagy művészeti ág alulról építkezik, ezért elsőként a gyerekeket, fiatalokat próbáljuk becsalni a próbatermekbe. Fontos, hogy legyenek ilyen alkalmak, ahol élő zenével, testközelből ismerkedhetnek nemzeti kultúránk egyik ágával és remélhetőleg rajtuk keresztül minél több felnőttet is el tudunk érni. Jó lenne, ha a táncház Orosházán is rendszeres és várt program lenne sok gyerek és felnőtt számára a jövőben – tette még hozzá a táncházvezető.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.