- hirdetés -

A gyermekek egészsége a szülők felelőssége. Ők nyújthatnak biztonságot a számukra, és ők tehetik komfortosabbá a kicsik számára ezt a plusz harmincöt fokban gazdag nyarat. Mutatjuk, hogyan.

– A napokig tartó hőségben nem gond, ha a csecsemő vagy a kisgyermek kevesebbet eszik, viszont a folyadékpótlásra mindenképp ügyelni kell – kezdte Kinyóné Pável Éva védőnő. – Célszerű a nagyobbacska, önállóbb gyerekek esetén egy kancsó vagy egy kulacs alapján mérni, mennyit iszik meg egy délelőtt vagy délután folyamán a gyermek. Tiszta vizet vagy ásványvizet kínáljunk neki, a cukros italok, üdítők nem veszik a szomjat ebben a nagy kánikulában, nem beszélve arról, hogy egyébként sem egészségesek sem a szervezetükre, sem a fogaikra nézve. A vízen kívül a levesekben, gyümölcsökben, zöldségekben is van némi folyadék, ezekkel is érdemes megkínálni a gyerekeket – kezdte a szakember.

Az anyatejes csecsemőknél más a helyzet

A védőnő kiemelte, nem szükséges vizet vagy bármiféle plusz folyadékot adni azoknak a csecsemőknek, akik kizárólag anyatejet kapnak. Őket viszont a nagy melegben többször meg kell szoptatni! Érdemes akár óránként mellre tenni őket.

Kinyóné Pável Éva védőnő (Fotó: Horváth Bence)

– 11 és 3 óra között csak nagyon indokolt esetben vigyük ki a csecsemőket és a kisgyermekeket a szabadba. Ne feledkezzenek meg a szülők a gyermekek bőrének védelméről sem, használjanak 50 faktoros, kifejezetten gyerekeknek készült naptejet! Ha napon van a kicsi, 2-3 óránként kenjék be őt újra. Egy kisbaba bőre szűk fél órán belül is feléghet, és ez komoly fájdalmat okozhat a számára – emelte ki.

„Csárdás kis kalapot veszek”

A védőnő a kalap viselésére is felhívta a figyelmet. Hangsúlyozta, mindig legyen a gyermek fején valami, ha nem kalap, akkor egy kis kendő vagy baseball sapka.

– Ha az aktív, örökmozgó gyerek hirtelen lefekszik, fáradságra, hányingerre, szédülésre panaszkodik, akkor valószínűleg napszúrás érte. Tegyünk a fejére, csuklójára, nyakára hideg vizes ruhát, ha megemelkedik a testhőmérséklete, adjunk neki lázcsillapítót is! Súlyosabb tünetek, nem múló rosszullét esetén mindenképp értesítsük a háziorvost! – folytatta.

Fontos a kalap a nagy hőségben (Fotó: Horváth Bence)

A légkondit csak a szabályok betartása mellett használjuk

A gyerekek komfortérzetét javíthatja a napközbeni gyakori zuhanyzás is. A csecsemőket, kisgyermekeket nyugodtan tusoltassuk le napközben akár többször is tiszta vízben. Így jobbat fognak aludni. Amennyire lehet, tartsuk hűvösen a szobát! Csak éjszaka szellőztessünk, nappal húzzuk le a redőnyt, és tartsuk csukva az ablakokat!

A folyadékpótlásra nagyon figyeljünk (Fotó: Horváth Bence)

– Nagy segítséget nyújthat ebben a kánikulában a légkondicionáló, de csak akkor, ha megfelelően használjuk. A kisgyermekesek otthonában elengedhetetlen az évenkénti tisztításuk, kitakarításuk. Ha ez elmarad, kórokozókkal teli levegőt juttatunk a környezetünkbe. Én azt javaslom a szülőknek, ne tartózkodjon a szobában a kicsi abban az időben, amikor a légkondi megy. Helyette inkább hűtsük le az üres helyiséget, és csak utána vigyük be a gyereket a szobába! Fontos, hogy ne legyen túl nagy a különbség a kinti hőmérséklet és a szoba hőfoka között. A hideg helyiségben akár meg is fázhat a kicsi, illetve a ki- és bejárkálással a nagy hőingadozás is ártalmas lehet a szervezetére – fogalmazott.

A védőnő kiemelte, nem győzik hangsúlyozni, hogy semmilyen esetben se hagyjuk a gyermekeket a gépjárművekben! Ha csak 26-28 fok is van odakinn, a zárt autó utasterében nagyon hamar felforrósodik a levegő. Sajnos nem egy tragédiáról olvashattunk már, melyet a gondatlanság szült.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.