- hirdetés -

Minden évben igyekeznek más szempontból megközelíteni a gyerekek toborzását, a klub munkájának bemutatását a Zsoldos Péter Orosházi Vívóegyesületnél. Szeptember 4-én ezért első nyílt napjukat tartották meg a Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában, ahol az érdeklődőknek a bemutató mérkőzések mellett a fegyvernemeket, a felszereléseket is bemutatták, de egy ügyességi akadálypályát is kipróbálhattak a gyerekek.

– A mai rendezvény célja elsősorban, hogy megnyissuk a termünket és bárki belátást nyerjen a klubmunkába. Nemcsak a felszereléseket lehet kipróbálni, hiszen a református iskola sportpályáján felépítettünk egy akadálypályát is a gyerekeknek. Itt a benti részen pedig kézbe lehet venni a fegyvereket, beszélgetni az edzőkkel és a délelőtt folyamán pedig folyamatosan mentek a bemutató mérkőzések – ismertette a részleteket Nagy Nándor az egyesület vezetőedzője.

A vívás igazi sikersportágnak számít Magyarországon, hiszen szépszámú olimpiai és világbajnokot adott már az országnak. A legtöbben közülük a három fegyvernemen belül a kardban érték el legnagyobb sikerüket. Az orosházi egyesületnél is a kardvívást részesítik előnyben.
– Régebben férfi kardvívás és női tőrvívás működött nálunk. Sajnos a mai versenyrendszernek és feltételeknek megfelelően egy fegyvernemet kellett választanunk ahhoz, hogy a munka gördülékenyebben menjen, ugyanis jelenleg egy versenyhétvégén a három fegyvernemben minden korosztálynak egyszerre vannak megmérettetései Magyarországon. A tradicionális kardra esett a választásunk, ami egy konvencionális fegyvernem.

Ez azt jelenti, hogy csak támadó félként lehet találatot adni, ami nagy különbség a párbajtőrhöz képest. Ha az utóbbinál talál valaki, akkor pontot kap érte, ha egyszerre, akkor pedig mindketten, a szabályrendszere még a régi párbajok szerint alakult ki. A kardnál ez nem áll fenn, ha mindkét versenyzőnél világít a találatjelző, de nincs olyan, hogy mindketten pontot kapnak. A bírónak ezért nagyobb szerepe van a kardvívásban, de a videó bíró is rendelkezésre áll. Az olimpiát követők is láthatták, hogy többször fordult elő véleményes szituáció, de szerencsére gyakran döntöttek a magyar vívók javára – tette hozzá a vezetőedző.

Elmondta, a tőr is ismét erősödik a magyar vívásban, ami szintén konvencionális fegyvernemnek számít. Támadó és védő fél van, de a kardhoz képest a találati rendszerben mutatkozik egy nagy különbség. A kardnál deréktól fölfele bárhol találják el az ellenfelet, az találatnak számít, míg a tőrnél a törzs jelent találati felületet. A kardnál az egész penge, ha hozzáér az elektromos kabáthoz, akkor jelez, míg a tőr és a párbajtőr végén van egy kis gomb (500 illetve 750 grammos erővel kell benyomódniuk). A fegyvereket minden versenyen le kell ellenőriztetni és hitelesíteni, míg a védőfelszerelések célja, hogy elkerüljenek minden nagyobb sérülést, így természetesen az edzéseken is kötelező viselet.

A fegyverek mellett ezeket is kiállították a nyílt napon, mind a ruhát, mind a sisakokat. Itt azonban még nem ért véget a programelemek sora, hiszen az épületen és az udvaron kívül, az iskola előtt is felállítottak egy kisebb toborzósátrat, hogy a városban sétálókat is beinvitálják. A gyerekek pedig saját ötletüknek megfelelően lufikból is hajtogattak kardokat, ezzel is invitálva az érdeklődőket.

A Zsoldos Péter Orosházi Vívó Egyesület kezdő tanfolyama jövő héttől indul, hétfőnként és csütörtökönként lehet majd csatlakozni az érdeklődőknek.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.