- hirdetés -

A Justh Zsigmond Városi Könyvtár ünnepi könyvhéthez kapcsolódó rendezvényei kezdődtek meg csütörtök délután. A könyvbemutató és író-olvasó találkozó vendége az orosházi író, újságíró Verrasztó Gábor volt.

Verrasztó Gábor, mint arról korábban beszámoltunk, bár gyermekkora óta kerekesszékben él, bejárta a világot. Hosszú budapesti tartózkodás után két éve tért haza, pontosabban Kardoskútra. Most itt él és innen kutat, dolgozik, elsősorban helytörténeti munkáin. Persze mellette a szépírói véna is él és a pandémia ideje alatt is születtek új könyvei.

A találkozón Buzai Csaba könyvtárigazgatóval beszélgetve minderről szó is esett. Bemutatkozott az egyik új kötet, a ‘Lábujjhegyen hallgat’ című műve. Az író sok sztorit, háttér-információt megosztott hallgatóival az orosházi születésű, ’56-ban New Yorkba távozott híres színészről, Bogáthy Mihályról szóló életrajzi kötetével kapcsolatban is.

Verrasztó Gábor – egy kivételével – minden kérdésre válaszolt (Fotó: Justh VK.)

A beszélgetés során megtudhattuk, hogy a munka mellett a novellaírás tulajdonképpen hobbi, pihenés az író számára, hogy a novellás kötetnek nem ezt a címet szánta, de a kiadó lebeszélte róla és még sok apróbb-nagyobb érdekességet is elárult. A közönség ízelítőt is kaphatott a ‘Lábujjhegyen hallgat’-ból. A szervezők három novella felolvasását is beiktatták a programba.

A jelenlevők ízelítőt is kaphattak az írásokból (Fotó: Justh VK.)

Igazából csak egy kérdésre nem kaptunk kimerítő választ Verrasztó Gábortól. Az ominózus,”most min dolgozik?” kérdéssel kapcsolatban ezt mondta: – Ebben a dologban babonás vagyok, nem szeretek előre beszélni róla. Ilyenkor mindig azt mondom: a következő könyvemen. Nemere István barátommal hasonlítunk egymásra ebben a dologban. Ő mindig azt válaszolta erre a kérdésre, hogy egy nagy barna íróasztalon – tette hozzá mosolyogva.

A jó hangulatú közönségtalálkozó-könyvbemutató végén az író természetesen dedikálta a könyveit azoknak, akik kérték.

A könyvtár Ünnepi Könyvhéttel kapcsolatos programjai a jövő héten kedden, szerdán és csütörtökön folytatódnak.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.