- hirdetés -

Augusztus 27-én, pénteken, a Nagykárolyi Polgármesteri Hivatal dísztermében tartották Nagykároly Helyi Tanácsának rendes tanácsülését. Az ünnepi ülésen posztumusz Pro Urbe díjjal tüntették ki Fülöp Bélát.

A címzetes gimnáziumi igazgató, tanár, költő, blogger, alapítványi elnök, a Hónap kulturális folyóirat szerkesztője, a magyarságtábor létrehozója, Orosháza gasztronómiájának lelkes kutatója 2013-ban, 74 éves korában hunyt el. Két várost, Orosházát és Nagykárolyt tekintette hazájának. Orosházán, még életében átvehette az Orosháza Városért kitüntetést. A nagykárolyi Ünnepi tanácsülésen Fülöp Béla húga, Fülöp Ibolya vette át a család nevében a Pro Urbe díjat. Az ünnepségen a díjátadást követően felolvasták a költő, Haza című versének utolsó versszakát is.

(Fotó: archív fotó, Orosházi Justh Zsigmond Városi Könyvtár)

Fülöp Béla özvegye – Gyöngyike – elmondta, hogy nem új keletű terve volt ez a romániai város vezetésének: – Régebben vetődött fel a kitüntetés gondolata, de nagyon meglepődtünk a múlt héten, amikor hírét vettük. Az ottani Kafka Margit Művelődési Társaság vezetője, Sróth Ödön javasolta, ezt fogadta el az önkormányzat és ítélte oda Bélának a díjat. A családban mindannyian büszkék vagyunk rá, hogy ilyen módon is elismerték a férjem munkásságát – tette hozzá.

Károlyi Fülöp Béla Erdélyben, Kolozsvárott született 1939. július 23-án, iskoláit szülővárosában és Nagykárolyban végezte. 1970-től Orosházán tanított. 1974-től a Táncsics gimnázium magyar tanára, 1976-tól igazgatóhelyettese, majd 1986 és 1996 között igazgatója. Az ő irányításával dolgozták ki a nyolcosztályos gimnázium nevelési és oktatási programját, amely 1991 óta működik az iskolában. 1996-ban nyugdíjba vonult, mint az intézmény címzetes igazgatója.

(Kiemelt képünk archív fotó)

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.