- hirdetés -

Idén is lesz Megyenap – erről számoltak be a békéscsabai Megyeházán egy sajtótájékoztatón szerdán. Zalai Mihály szerint az idei rendezvény az újraindításról is szól majd, annak ellenére is, hogy ezúttal is a különböző járványügyi korlátozások átírják a forgatókönyvet.

A Békés Megyei Önkormányzat 2016 óta minden év szeptemberének első szombatján szervezi meg a megyei összetartozás napját, a Megyenapot. Ez idén sincs másként, a folytonosság jegyében ebben az évben is lesz Megyenap szeptember 4-én Békéscsabán, a Szent István téren.

– A múlt év nehéz volt, hiszen csak egy szűkített formában – a kézműves foglalkozásokra szorítkozva – tudtuk megtartani. Ebben az esztendőben sem lesz lehetőségünk arra, hogy a megyei összetartozás ünnepét az eddig megszokott programkavalkáddal tartsuk meg – mondta az augusztus 25-ei sajtótájékoztatón Zalai Mihály, a Békés Megyei Közgyűlés elnöke.

A szervezésnél figyelembe vették azt is, hogy létszámkorlátozás nélkül mindenki számára látható legyen a rendezvény. Ez azt jelenti, hogy védettségi igazolvány nélkül is részt vehet rajta bárki.

Zalai Mihály elmondta, hogy a Megyenap előtt ünnepi ülést tartanak szeptember 2-án Orosházán. Az evangélikus templomban adják át az elnöki elismeréseket, a Békés Megyéért díjakat, illetve a Polgárokért kitüntetést. Elöljáróban az OrosCafénak elárulta, hogy a díjazottak között orosháziak is vannak.

A megyei közgyűlés alelnöke, Szegedi Balázs ismertette a részletes programokat. Kiderült, hogy a Megyenap reggel 9-kor kezdődik és egészen estig tart. A megyenapi kézműves vásár és kistermelői piac ezúttal is számos termékkel várja a járásba érkezőket. Nem maradhat el a kolbász, a sajt, a tészta, a méz, a szörp, a lekvár, a kézzel készült ékszerek, textil játékok, kiegészítők, és számtalan különlegesség.

– A résztvevő kézművesek száma jelenleg 55, de még folyamatosan fogadjuk a jelentkezőket. A Békés Megyei Népművészeti Egyesület tagjai kiállítással, mesterség-bemutatókkal készülnek. A gyerekeknek interaktív népi játszóházat, bábszínházat szervezünk. Bemutatkoznak a katonai hagyományőrzők is: öltözködési szokásaikkal, eszközeikkel, fegyverzetükkel, harcmodorukkal ismerkedhetnek meg az érdeklődők. Mellettük megjelennek még a mai kor egyenruhásai, a készenléti rendőrség, a TEK, a toborzóiroda és a határvadászok – sorolta Szegedi Balázs.

Kiemelte, hogy a Megyenap Békés megye értékeiről is szól, ezért a megyei értéktárba bekerült különlegességek felterjesztői és tulajdonosai díszoklevelet vehetnek át.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.