- hirdetés -

A Magunkért Egymásért Civil Egyesület is méltóképpen ünnepelte meg augusztus 20-át. A szentetornyai katolikus templomban először ünnepi szentmisét tartottak, majd megszentelték az ünnepi kenyeret. A program egy közös ebéddel a közösségi házban folytatódott.

Augusztus 20-án az államalapító Szent István királyra emlékezünk, aki kijelölte a magyar nemzet életútját. Így tett Szentetornyán a Magunkért Egymásért Civil Egyesület is (MECE), akik augusztus 19-én először egy ünnepi szentmisére invitálták meg a szervezet tagjait és az érdeklődőket a szentetornyai katolikus templomba.

A misét Iványi László katolikus plébános és Lacki János evangélikus lelkész vezette. Elmondták, István királyt még a protestantizmus előtti időkben avatták szentté, így ő minden egyház közös szentje. Épp ezért augusztus 20-án ők is egy szívvel és egy lélekkel ünneplik az államlapító király örökségét.

– A nemzetek életében is vannak válságos pillanatok, olyan helyzetek, melyben létünk vagy nem létünk forog kockán. A gondviselés különös ajándéka, hogy az ilyen válságos órákban ez helyes irányba is lendülhet. Szent István ugyanis egy ilyen időszakban állt nemzetünk élére, hiszen akkor még mind nyelvünkben, mind szokásainkban jelentősen különböztünk az európai népektől.

István királyunk szívügyének tekintette, hogy ne erőszakosan, hanem tanító munkával alapítsa meg az új államot. Népe, nemzete apostola volt, aki a magyar egyház szervezetét is építette, püspökségeket, érsekségeket alapított – méltatták az államalapító királyt a szentmise során.

Az esemény végén pedig a hagyományoknak megfelelően megszentelték az ünnepi kenyeret. A misén résztvevők útja ezt követően a szentetornyai közösségi házba vezetett. A ház udvarán a Szent Korona mását is megtalálhattuk, melyet az egyesület klubvezetője készített. A MECE elnöke, Keller Erika elmondta, szerették volna ők is méltóképpen megünnepelni az augusztus 20-i eseményt.

– Megkértük Iványi László plébános urat, hogy a közös programunk előtt egy istentiszteletet tartson és úgy tapasztaltuk, hogy ezt az egyesületünk tagjai is örömmel vették, hiszen szép számmal megjelentek a templomban. Itt azonban még nincs vége a közös programnak, hiszen szeretnénk megvendégelni őket egy kis kenyércipóba öntött babgulyással, ami mindenkinek a kedvence lehet és mindenki méltóképpen ünnepelheti meg vele a Szent István napot – árulta el.

Elmondta, a programjaikon kívül jelenleg is fut egy kiállításuk, ami még egy hónapig tart. Itt bemutatják gobleinező tagjaikat, akik közt találunk foltvarrót, cipészt és vőfélyt is, akik megmutatják értékeit. A közös ebéden végül mindannyian jól érezték magukat, amit mi sem bizonyít jobban, hogy sokan már az ünnepi babgulyás elkészítése előtt táncra perdültek a közösségi házban.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.