- hirdetés -

Hamarosan kezdődik az iskola, a gyerekek ismét visszatérnek a nagyobb közösségekbe. Ha szeretnénk elkerülni a megbetegedéseket, fontos odafigyelnünk pár alapvető dologra. Koncz Karolina az Egységes Szociális Központ dietetikusa és Volencsikné dr. Fazekas Anikó, A Szent István Patika vezetője mondta el, mit tegyünk a gyerekek immunrendszerének érdekében.

A kiegyensúlyozott és helyes táplálkozásról sok információ kering az interneten: különböző divatdiéták, immunerősítő praktikák és sorolhatnánk. Ezek sokszor téves információkat tartalmaznak, szóval itt az ideje rendbe tenni ezeket a téveszméket. 

-Már tudjuk, hogy a mozgás mellett mennyire fontos a helyes táplálkozás is, ugyanakkor kiemelt jelentősége van annak, hogy mit eszünk, amikor serdülőkorban vagyunk, vagy különleges élethelyzet áll elénk – kezdte Koncz Karolina, az Egységes Szociális Központ dietetikusa.

Koncz Karolina, az Egységes Szociális Központ dietetikusa (Fotó: Horváth Bence)

Fontos megjegyezni, hogy mindenkinek más a szükséglete az egészséges gyermekeket tekintve is, továbbá, hogy egyre több táplálékallergiás vagy egyéb beteg, például 1-es típusú diabéteszes gyermeket diagnosztizálnak, kezelésükhöz pedig elengedhetetlen a dietetikus és szakorvos jelenléte. Az általános iskolások korosztályát sem lehet egységesen kezelni, mivel változók a szükségleteik.

A gyermekek a 6-18 éves korig igencsak változatos testfelépítésűek, nagyon más az aktivitásuk. A dietetikus elárulta, hogy a helyes táplálkozással kapcsolatban a táplálékpiramis helyett a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) most már az úgynevezett OKOSTÁNYÉR®-t ajánlja. A www.mdosz.hu weboldalon találunk a helyes elosztásokhoz részletes tájékoztatást, hogy mi kerüljön a gyermekek tányérjára, továbbá egy kalkulátort, ahol aktivitást, kort és nemet tekintve megtudhatjuk, hogy mi az adott korú gyermek körülbelüli energiaigénye.

(Forrás: mdosz.hu)

Az OKOSTÁNYÉR®-ról bővebben ITT olvashat.

Hozzátette, immunrendszerünk alapja a helyes táplálkozás, azonban fontos tudni, hogy a D3-vitamin is fontos szerepet játszik a működésben, a nyári időszak után a pótlására emiatt érdemes odafigyelni. Fontos a C-vitamin is, ennek érdekében fogyasszuk a petrezselyem zöldjét, a paprikát és a káposztát, a gyümölcsök tekintetében pedig a csipkebogyót, a citromot és a barackot.

Figyeljünk oda a vitaminokra és az ásványi anyagokra is

Szinte elkerülhetetlen, hogy miután a gyerekek közösségbe kerülnek, a fertőzések kisebb vagy nagyobb mértékben megjelennek – kezdte Volencsikné dr. Fazekas Anikó, a Szent István Patika vezetője. Hőmérséklet változást követően, de zárt térben is alapból gyorsabban terjednek a vírusok – hozzátette a megbetegedések 80-90%-a általában vírus. Ettől nem kell megijedni, ez mondhatni egy természetes folyamat a gyerekeknél, amikor például a bölcsődéből az óvodába kerülnek vagy egy új csoportba, közösségbe.

– Meg kell szokni az immunrendszerüknek az új közeget. Nem kell tehát megijedni, ha jelentkeznek kisebb hurutos, felső légúti megbetegedések. Pozitív tendencia, hogy ilyen jellegű megbetegedések esetén a háziorvosok nem antibiotikummal kezdik a kezelést – inkább az immunrendszerre bízzák. Fontos a megfelelő alvás, a kiegyensúlyozott életmód és a sport, továbbá a gyerekek tartózkodjanak sokat szabad levegőn az immunrendszerük érdekében. 

Kiemelte, hogy a higiéniás szabályok betartása kifejezetten fontos, a gyerekeket tanítsuk meg erre, így sok megbetegedés elkerülhető.

Volencsikné dr. Fazekas Anikó, a Szent István Patika vezetője (Fotó: Horváth Bence)

Volencsikné dr. Fazekas Anikó elárulta, az immunrendszer támogatásánál fontos a Béta-Glucan, ez nem régen került előtérbe és több szirup tartalmazza. Fontos a C-és D-vitamin, amiről a pandémia kapcsán egyre többet hallottunk. Csecsemő korban csepp formájában kapható születéstől kezdve. Ezt óvodás és iskolás korban nem kell elhagyni, iskolás kortól pedig kapszula formájában is kapható. 

– A cink és a vas bevitele is fontos, megjegyzem sok kisgyermek vashiányos, C-vitaminnal együtt pedig segíti a felszívódást.

– Az immunrendszer erősítésére kiváló természetes anyagok is vannak, mint például a homoktövis-,bodza-,csipkebogyó készítmények. Ezek most már szinte minden formában elérhetőek, személyre szabottan lehet kiválasztani, hogyan szeretnénk a szervezetünkbe juttatni: a gyerekek nagy örömére elérhetőek például nyalóka formájában. Vannak gumivitaminjaink is, azokat 4 éves kortól ajánljuk. Akik a bölcsődére készülnek nekik is tudunk ajánlani csepp formájában immunerősítőt, tehát nagyon széles a tárház. Folyadék formájában is elérhetőek ezek a készítmények, vannak olyanok is akik inkább ízesített szirupot választanának, szóval valóban sok lehetőség közül lehet már választani. 

Kiemelte, ha egy gyermek megbetegszik, a multivitamint ne adjuk tovább. Csak C és D-vitamin terápiát folytassanak, illetve a háziorvos által előírt megfelelő gyógyszereket. Ha esetleg mégis antibiotikumot ír fel az orvos, abban az esetbe se adjuk a multivitamin készítményt. A betegség után viszont ismét el lehet kezdeni szedni.

Cikkünket támogatta a Szent István Patika (Szabó Dezső utca 3.), ahol szívesen segítenek kiválasztani szülőknek, a gyermekek számára legmegfelelőbb készítményeket.


Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.