- hirdetés -

Egy elszánt fiú ő, akit talán néhány év múlva nívós színházak színpadán láthatunk, vagy kinek hangjával filmszinkronokban találkozhatunk. Horváth Áront azt mondja, ez az a világ, amiben ő igazán otthonosan érzi magát. Tehetséges diákokat bemutató sorozatunk következő főszereplője idén búcsúzott el a Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolától, szeptemberben pedig a Táncsics gimnáziumban kezdi meg középiskolás éveit.

– Talán meglepően hangzik, de matematika tagozatra megyek tovább. Azért döntöttem így, mert a matek szakot tartom a legerősebbnek. Igaz, a színészet vonz, de egyelőre nem akartam elhagyni Orosházát, és ebben a városban sajnos nincs ilyen irányú képzés. Nagyon családcentrikus vagyok, nem állok készen az elválásra, még arra sem, hogy Szentesen legyek kollégista – kezdte.

Média, színház, film, szinkron, szóvivői pálya – Mind érdekli Áront. Nyitott bármelyikre, azt mondja, idővel úgyis elválik, melyik lesz számára az igazi. A jövőbeni tervek szerint a gimnázium után a Színház és Filmművészeti Egyetem lesz életének következő nagy állomása.

– Nagyon sokat köszönhetek Bárdos Zsuzsának, egykori magyar nyelv és irodalomtanáromnak. Zsuzsa néni vezette a színjátszó szakkört a refiben, az általa rendezett darabokat az iskolán túl a környéken is színpadra vittük. Felléptünk a helyi óvodákban, egy-egy vöröskeresztes ünnepségen, valamint Kardoskúton egy irodalmi pályázat díjátadóján is – folytatta.

A legnagyobb elismerés Áron számára a Kutató Gyerekek Tudományos Konferenciájának országos versenyén elért sikere volt, melyre szintén Bárdos Zsuzsa tanárnő készítette fel.

– 2018-ban Csizmadia Imre orosházi életrajzíró életét és munkásságát dolgoztuk fel. Az országos döntőbe jutottam, helyezést azonban sajnos nem értem el. Viszont már a továbbjutás is megerősítette bennem, hogy van helyem ezen a versenyen. 2019-ben a kötelező olvasmányok megszerettetése volt a témánk. Azt kutattuk, miért nem olvassák ezeket a diákok, és arra próbáltunk megoldást találni, hogyan lehetne közelebb hozni őket a kötelezőkhöz. Ezzel a pályamunkámmal az országos első helyet szereztem meg. Rengeteget dolgoztunk rajta. Egy ilyen beadvány terjedelmét tekintve is hasonlít egy szakdolgozathoz, ezen kívül pedig nagyon sok fotót és egyéb mellékletet tartalmaz. Nagy odafigyelésre van szükség a készítésekor, hisz a kritériumok között a pontos forrásmegjelölés is szerepelt – emelte ki.

Áron nagyon sokat köszönhet Bárdos Zsuzsának, aki ma már nyugdíjas éveit tölti, de új magyartanára és a színjátszószakkör új vezetője, Csordásné Bárácz Tünde is nagy hatással volt a fiatal diákra.

– Egyszer Tünde néni azt mondta nekem, hogy tízévente egyszer születik ilyen tehetség. Biztosan túlzott, de akkor is nagyon jól esett. Arra biztatott, ezt ki kell használnom, nem veszhet kárba, ami bennem van. A leendő osztályfőnököm, Fodor Éva is magyar szakos, úgyhogy nagy szerencsém van. A következő kitűzött célom ugyanis a Kazinczy-díj megszerzése lesz – mesélte.

Áron nyolc éve emelt szinten tanul angolt heti 10 órában, ennek köszönhetően nyelvi szavaló- és mesemondóversenyeken is több alkalommal szerepelt már sikeresen. Egy országos angol szavalóversenyen két budapesti diák után a dobogó harmadik fokára állhatott fel, nemrégiben pedig a KEDD Filmstúdió által szervezett online mesemondóversenyre is jelentkezett, ahol beválogatták a legtehetségesebb diákok közé. Azért a rend kedvéért álljon itt egy matekeredmény is: Áron a Zrínyi Ilona Matematikaverseny megyei fordulóján csapatban első lett.

Fotók: Horváth Bence

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.