- hirdetés -

Védettségi igazolvány nélkül a fogorvosi látogatást jobban meg kell tervezni ezentúl.

Az augusztus 6-án megjelent kormányrendelet, 9-én már érvénybe is lépett. Ebből kiderül, ha nem oltattuk be magunkat, akkor csak úgy vehetjük igénybe a fogászati és rehabilitációs ellátásokat, valamint a tervezhető invazív beavatkozások, ha a tervezett ellátást vagy beavatkozást megelőzően 48 órán belül negatív PCR-teszttel, és a beavatkozás napján elvégzett negatív eredményű antigén gyorsteszttel rendelkezünk.

Az akut ellátásra szoruló beteget védettségi kártya és negatív PCR-teszt nélkül is el kell látnunk – kezdte dr. Bozó Szilvia, fogszakorvos. Ezek az esetek főként a foghúzást és a gyökérkezelést jelentik. A megkezdett gyökérkezelés folytatásához viszont szükséges elvégezni a PCR-tesztet és egy gyorstesztet.

Az időpontfoglalás a fogorvosi ellátásra tehát csak védettségi kártyával, vagy 48 órán belül elvégzett, negatív PCR-teszttel és aznapi gyorsteszttel lehetséges a kormányrendelet alapján. A rendelésre érkező beteg kísérőjének is rendelkeznie kell az elvégzett tesztekkel.

(Fotó: Horváth Bence)

A fogszakorvos hozzátette, a fogászati vizsgálatok jellegéből kifolyólag, a betegek védelmének érdekében ez indokolt döntés volt.

Térítésmentes a PCR-teszt elvégzése, ha:

  • ha a beteg a 18. életévét nem töltötte be
  • ha a betegnél a fertőzés gyanúja felmerül,
  • ha beteg szakorvosi vélemény alapján Covid-19 elleni oltóanyaggal nem oltható be
  • ha műtétre szoruló, 18 éven alulit kísér.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.