- hirdetés -

A járvány miatt hozott rendelkezések jelentősen leszűkítették a piacon forgalmazható termékek körét is, erről itt írtunk bővebben. A csütörtöki piaci napon megkérdeztük az árusokat, hogyan élik meg a helyzetet. Egy részük ki sem pakol, másoknak csökkentenie kellett az árukészletet, akik viszont olyan termékcsoportot (is) árusítanak, amelyet engedélyez a kormányhatározat, azok – bár nehéz a helyzet – örülnek, hogy kint lehetnek.

Drahota Andrea rendszeresen árul az orosházi piacon. A méz mellett saját készítésű, művészi kivitelezésű, viaszból készült dísztárgyakat, gyertyákat árul.

Drahota Andrea mézet továbbra is eladhat (Kép: Dancsó József)

– Nagyon rosszkor jött ez a mostani szigorítás. Ebben a húsvét előtti időszakban keresik a vevők a viasztárgyakat és egyéb, az ünnepre készült díszeket, de ezeket most nem hozhatom ki. Csak a mézet árusíthatom – az élelmiszer. A piacra látogatók száma is jelentősen megcsappant. Vannak azért vásárlók, ha kevesebben is és mi még közel sem vagyunk olyan rossz helyzetben, mint pl. a ruhaneműket forgalmazók.

Szintén rendszeresen árul a piacon Havancsák Erika. Az ő termékei kinn lehetnek, hisz zöldségféléket és az egyre felkapottabb mikro-zöldeket forgalmazza.

Havancsák Erika örül, hogy árusíthat (Kép: Dancsó József)

– Mi még örülhetünk, hogy az áruinkat kipakolhatjuk. Sajnos a szigorítások miatt sokkal kevesebb a vásárló, mint mikor teljes a piac. Valószínűleg félnek az emberek. Jó lenne már, ha véget érne ez az egész járvány-mizéria.

A nagy vesztesek egyike az orosházi piac egyik ikonikus figurája, „Zacskós Gyuszi”, vagy polgári nevén, Tokár Gyula, aki huszonhét éve jár ide árulni.

Zacskós Gyuszi a piac ikonikus figurája (Kép: Dancsó József)

– A hűtős zacskók, műanyag szatyrok, kukás zacskók nem tartoznak az élelmiszer kategóriába, így a rendelet szerint nem is hozhatom ki ezeket. Megpróbálom a pattogatott kukoricával a víz felett tartani magam, amíg tartanak a szigorítások. Sajnos most ez van, remélem túléljük ezt is.

Távoztunkban azért hallottuk a jól ismert és kiáltva előadott vevőcsalogatót: „Piros tojás kanveréb – jöjjenek hát közelébb!”

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.