- hirdetés -

Egy friss kormányrendelet értelmében július 1-je után is szerződhetnek szaldós elszámolásra azok a napelem-tulajdonosok, akik otthonfelújítási támogatást vesznek igénybe a rendszer kiépítéséhez. A döntés várhatóan újabb lökést az elmúlt években rekordokat döntögető napelemes piacnak.

A Közlönyben publikált rendelet értelmében az otthonteremtési támogatás nem fog kizáró oknak számítani. Vagyis aki megfelel a program feltételeinek, az akár hárommillió forintnyi állami utófinanszírozást igényelhet az otthonára telepített napelemes rendszerhez, emellett pedig a szaldós elszámolást is választhatja.

A szaldós megoldás előnye abban rejlik, hogy a napelemek termelési csúcsain a villamosenergia-hálózatba feltöltött energiát ugyanazon az áron vásárolja meg a szolgáltató, mint amennyibe a termelési hullámvölgyekben a konnektorból vételezett áram kerül. Évente egyszer olvassák le a villanyórát és csak a különbözetet kell kifizetnie a tulajdonosnak – vagy ha többlete van, visszaigényelheti az áramszolgáltatótól. Így egy jól méretezett napelemes rendszerrel nullázni lehet a villanyszámlát. Ezzel szemben bruttó elszámolásnál az áram átvételi ára alacsonyabb, mint az eladási, így a megtakarítás átlagosan 60% körül alakul.

Képünk illusztráció (Fotó: pixabay)

A napelemes rendszert építők körében egyértelműen a szaldós megoldás volt a népszerűbb. Az első negyedévben a szigorítás miatt komoly roham indult a napelemes cégeknél, hogy a júliusi határidőig elkészüljenek a beruházások és időben le tudjanak szerződni az áramszolgáltatókkal. A mostani döntés, ha hasonló rohamot nem is, piaci élénkülést mindenképpen hozhat.

Fekécs Levente pénzügyi és pályázati tanácsadó szerint több orosházi, napelemet telepítő magánszemélyt is, anyagilag kedvezően érint az új kormányrendelet. Minden valószínűség szerint a szaldós megoldás lehetősége városunkban is további építkezőket ösztönöz majd napelemes rendszer kialakítására.

Kiemelt kép forrása: Pixabay

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.