- hirdetés -

Új sorozatunkban orosházi illetőségű sportolókat faggatunk ki pályafutásuk legboldogabb vagy legmeghatározóbb pillanatairól. Mokcsay Péter annak idején a maratoni futásban és a triatlonban találta meg a számításait, első félmaratoni távját 14 évesen, 2015 tavaszán futotta. Ezt újabb és újabb megmérettetések követték az évek során, az orosházi versenyző így számos boldog pillanatot felidézett.

– Amit mindenképp kiemelnék, amikor tavaly szeptemberben részt vettünk Kenesén a középtávú magyar bajnokságon, ami életem egyik leghosszabb versenye volt. Ez a táv az Iron Man felével ér fel, előtte csak rövidebb távú versenyeken álltam rajthoz. És olyan szempontból is különleges volt, mert ugye előtte volt az első hosszabb korlátozásos időszak a koronavírus-járvány miatt. Márciustól júniusig nem is lehetett normálisan teljes erőbedobással edzeni.

Ez az időszak nekem például úszás szempontjából teljesen kimaradt, a futást és a kerékpározást viszont addig is csináltam, ahogy csak tudtam. Amikor visszatértem Szegedre, az úszóedzéseket is újra tudtam kezdeni és akkor döntöttem úgy, hogy felkészülök erre a távra. Az egész nyarat végigedzettem, belefektettem minden energiát, ez pedig a korosztályban egy magyar bajnoki ötödik helyet eredményezett – idézte fel kedvencét Mokcsay Péter.

Egészen emberfeletti távokat futott már le és hol van még a vége?

Másik nagy kedvence a 2019-es Ultrabalaton volt, ahol egy erős, ötfős csapat tagjaként vett részt. A rajttól a célvonalig egymást váltva tettek meg 220 kilométert, pihenésre azonban nem volt lehetőségük a célba érkezésig. Mint mondta, csapatukba az ország több pontjáról is érkeztek sportemberek, volt köztük sebészorvos és informatikus is. Ez volt az első olyan csapatversenye, ahol a lehető legjobb helyezésért futottak, ez pedig sikerült is nekik, hiszen ezüstéremmel zártak, amiért alaposan megküzdöttek. Összesen 16 órán keresztül futottak…

Szintén a 2020-as évre és szintén a Balatonhoz köthető harmadik kedvenc pillanata. A Balaton Szupermaratonon már egy négyfős csapat tagjaként vett részt. A cél itt is ugyanaz volt: körbefutni a Balatont, itt azonban már volt lehetőségük a pihenésre, regenerálódásra, ugyanis a megmérettetés csütörtök és vasárnap között zajlott.
– Az edzőmmel voltam egy csapatban, valamint Kassai Károllyal, a duatlon sokszoros bajnokával és Fazekas Attilával, aki meg kétszeres magyar bajnok Iron Man. Mindannyian példaértékű sportemberek, így számomra hatalmas élmény, egyben inspiráció volt velük együtt futni.

A Balaton Szupermaratonon egy ezüstérmes csapat tagja lehetett

Itt meg volt adva előre, hogy milyen szakaszokat kell futnunk, hány kilométert. Mind a négy napon volt rajt és célba érkezés is. Siófokról indult és ott is ért véget – mesélte.
A kiélezett viadalon végül egy ezüstéremmel zártak, a mintegy 200 kilométert összesen 13 órán keresztül futották le.

Negyedikként a Rókaűzőket emelte ki, akik tavaly októberben az egyetemi bajnokságra álltak össze a Szegedi Tudományegyetem csapataként.
– 13 fős csapattal indultunk, egy az egyetemen belüli társasággal. Ott Pécstől egészen Kaposvárig futottunk és ugyan sokáig az első helyen álltunk, végül a második helyen végeztünk. Rendkívül komolyan vették az intézmények, hiszen a legtöbben igazolt sportolókat, triatlonosokat állítottak ki. Egy hatalmas csapatépítőként, egyben újdonságként tekintek vissza rá – idézte fel.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.