- hirdetés -

A MECE most egy kiállítással gazdagítja városunk kulturális életét. A szentetornyai közösségi házba látogatók a klubtagok tárgyi és szellemi munkáit tekinthetik meg. A mecéseknél már többször jártunk idén, hisz a nyugdíjasoknak rengeteg ötletük van, és meg is találják a módot elképzeléseik megvalósításához. Ehhez gazdag fantáziájuk mellett gyakran a két kezüket is használniuk kell, de ők ezt egyáltalán nem bánják.

Egy ízléses kiállítótermet rendezett be Szentetornyán a Magunkért-Egymásért Civil Egyesület. Az augusztus 11-ei megnyitóra érkezők zsúfolásig töltötték a teret.

– Saját klubtagjaink munkái láthatók itt a paravánokon – mesélte büszkén Keller Erika, az egyesület elnöke. – Korábban, 7-8 évvel ezelőtt is szerveztünk már egy hasonló tárlatot, azóta viszont az alkotóknak sok új munkája született, melyeket most be is mutathatnak az érdeklődőknek.

Keller Erika munkái is megtekinthetők a kiállításon (Fotó: Horváth Bence)

A gobelinek zömét és a kalocsai terítőket Szente Eszter, a foltvarrott munkákat Szász Jánosné, a cipészipari termékeket pedig Győry András készítette. Néhány szép kézimunkával Tóth Andrásné és Keller Erika is gazdagítja a kiállítást, illetve Burzás Ferenc a vőfély szakmát bemutató nosztalgikus képeivel és eszközeivel járul hozzá a tárlat sokszínűségéhez.

– A kiállítás összetételét az utolsó pillanatig titokban tartottuk – mesélte Szverle István klubvezető. – Nagyon kíváncsiak voltak a tagok, mi várja majd őket itt, a szépen berendezett kiállítóteremben. Fantasztikusak ezek a munkák. Le a kalappal a készítőik előtt, akik ilyen türelemmel, precizitással és igényességgel alkotnak. Egyik személyes kedvencem Szente Eszter téli tájat ábrázoló gobelinje. Ez egyszerűen lenyűgöző.

A dicsérő szavak után megkerestük a kép alkotóját is. Szente Eszter több mint harminc éve gobelinezik.

– Míg fiatalabb voltam, nagyon sok képet készítettem, most már öregszik a kezem, így sajnos egyre kevesebbet hímezek – mesélte. – De ez most egy remek alkalom, és nagyon örülök annak, hogy a klubtagok megcsodálhatják a képeimet. A kedvencem a Nő macskával című alkotásom, melynek az a különlegessége, hogy bármely irányból tekintünk a műre, olyan, mintha a rajta szereplő hölgy minket nézni. Egyszerűek kísér bennünket a tekintetével, miközben sétálunk a teremben. Szerintem igazán különleges.

A kiállított munkák megtekintése után ünnepi palacsintaevés várta a megnyitón megjelenteket. A finom uzsonnát is a tagok sütötték, töltötték. Azt mondják, számukra úgy teljes ez az alkalom, ha a szellemi feltöltődés és esztétikai élmény után megvendégelhetik saját magukat.

A kiállítás megtekinthető szeptember végéig, szerdán és vasárnap, 15 és 18 óra között.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.